02 iunie 2013

Operatorul de salubritate Rosal, obligat la sortarea deşeurilor
·        În cazul în care sotarea nu se face, Primăria Suceava riscă sancţiuni de 100 de lei pe fiecare tonă de deşeuri neselectate.   
Compania bucureşteană Rosal Grup, operatorul de salubritate menajeră din municipiul Suceava va trebuie ca, de acum încolo, să procedeze şi la sortarea selectivă a deşeurilor urbane.      Aleşii locali au aprobat, ieri, în şedinţă ordinară, un act adiţional la contractul de delegare a gestiunii prin concesionare a  serviciului public de salubritate menajeră nr. 15.790/2007, potrivit căruia firma din Capitală va avea şi „obligaţia prestării activităţii de sortare a deşeurilor municipale şi a celor asimilabile acestora”. Măsura este justificată prin necesitatea diminuării continue a cantităţii de deşeuri colectate şi transportate în vederea depozitării finale, precum şi prin aceea că Suceava nu are încă un depozit ecologic autorizat. Astfel, întrucât rampa  de gunoi de la Mirăuţi are autorizare temporară, iar capacitatea de depozitare a acesteia este limitată, „unica soluţie este sortarea deşeurilor pe mai multe fracţiuni”. În consecinţă, sortarea urmează a se face la toate categoriile de deşeuri, ţinta fiind reducerea cu cel puţin 25% a cantităţii totale de resturi, minim 15% urmând a fi materiale recuperabile, în conformitate cu reglementările de mediu în vigoare. În cazul în care aceste ţinte nu sun realizate, Primăria riscă sancţiuni de 100 de lei pe fiecare tonă de deşeuri neselectate.   

 Sortarea selectivă a deşeurilor municipale este un obiectiv al Strategiei locale privind dezvoltarea pe termen mediu şi lung a serviciilor de salubritate ale municipiul Suceava. Reamintim că, săptămâna trecută Rosal Grup a fost descalificată din cursa pentru adjudecarea serviciului de salubritate stradală a municipiului Suceava, pe motiv că avea debite către bugetul de stat.