14 iunie 2013

Suceava, judeţ bogat în resurse naturale, dar insuficient valorificate   
·        „Aceste resurse sunt exploatate şi prelucrate la un nivel mult mai redus faţă de deceniile anterioare”, se arată într-o informare a APM.
Judeţul Suceava dispune de un preţios „rezervor” de  resurse naturale neregenerabile şi regenerabile, se poate concluziona din analizarea Raportului privind starea mediului în anul 2012, întocmit de Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava.
·        Tehnologiile folosite nu mai afectează factorii de mediu la fel ca în perioadele apuse.
Conform sursei citate, în prezent, în judeţul Suceava există şi, sunt exploatate parţial, resurse precum cele de uraniu, minereuri feroase, minereuri neferoase, minereuri nemetalifere şi sare.
Astfel, Compania Naţională a Uraniului Bucureşti, Sucursala Suceava, extrage minereu de uraniu din sectoarele miniere Crucea şi Botuşana; Florexym Trade Impex Bucureşti   exploatează, în carieră, la Mănăila, minereu polimetalic;  Sinarom Mining Group, cu punct de lucru în Iacobeni şi în cariera Ulm, din Bazinul Dornelor se ocupă de extracţia, prin lucrări de suprafaţă, a manganului. Pe de altă parte, Salina Cacica, aparţinând Companiei Naţionale a Sării, extrage şi prepară, prin recristalizare, sare gemă. „Aceste resurse sunt exploatate şi prelucrate la un nivel mult mai redus faţă de deceniile anterioare, tehnologii folosite afectând în măsură redusă factorii de mediu de pe teritoriul judeţului Suceava”, se arată în informarea APM. De asemenea, în judeţul Suceava continuă să fie exploatate roci utile din cariere precum andezitele în Poiana Negri, calcare dolomitice la Pârâul Calului, calcare la Lelici şi Valea Seacă şi serpentinite la Breaza.  
·        Gradul de valorificare a apelor minerale carbogazoase din Bazinul Dornelor este de doar circa 9%.
Judeţul Suceava are mari rezerve de ape minerale, carbogazoase şi necarbogazoase, renumite prin efectele lor terapeutice. Potrivit datelor APM, în zona cristalino-mezozoică din Depresiunea Dornelor, gradul de valorificare a apelor minerale carbogazoase este de doar circa 9%. În Bazinul Dornelor, în exploatare sunt zăcămintele de ape minerale Roşu; Dorna Candrenilor; Poiana Negri; Poiana Vinului; Poiana Coşnei, Dealul Floreni; Moara Dracului şi Izvorul Alb(apă plată); Vatra Dornei (ape minerale terapeutice), precum şi cel de la Negreşti.
Nu trebuie neglijat faptul că, pe teritoriul judeţului Suceava au fost identificate şi resurse de gaze naturale, acestea exploatându-se în zonele Frasin, Todireşti, Valea Moldovei, Comăneşti şi Frătăuţi. În ceea ce priveşte resursele regenerabile, cursurile de apă din judeţ se remarcă prin cantităţi mari de nisip şi pietriş, exploatate prin balastierele amplasate în albiile minore ale râurile Suceava, Moldova şi Bistriţa, precum şi pe unii dintre afluenţii acestora, respectiv Moldoviţa, Suceviţa şi Dorna. Apele stătătoare sunt amenajate în scopul constituirii rezervelor de apă industrială şi potabilă, apărare împotriva inundaţiilor şi piscicultură, cele mai importante acumulări antropice fiind cele 6 lacuri de pe râul Şomuzu Mare.
·        Pădurile constituie o nepreţuită bogăţie naturală a judeţului Suceava, ocupând 49,2% din suprafaţa acestuia.
O importantă resursă o constituie terenurile agricole, care însumează aproximativ 41% din suprafaţa totală a judeţului, suprafaţa arabilă reprezentând 21% din aceasta din urmă. Caracteristicile solurilor extra-montane favorizează, îndeosebi, cultura cartofului, cerealelor păioase, plantelor tehnice şi porumbului. Pe de altă parte, pădurile constituie, de asemenea, o nepreţuită bogăţie naturală a judeţului Suceava, ocupând 49,2% din suprafaţa acestuia, respectiv 95,9% din cea a fondul forestier total, care se întinde pe 435.091 de hectare. Nu trebuie uitat faptul că, judeţul Suceava dispune şi de un important fond cinegetic, administrat în 71 fonduri de vânătoare şi piscicole, dar şi de cele mai remarcabile pajişti din ţară. „În vederea protejării acestui valoros capital natural şi asigurării unei stări favorabile de conservare a habitatelor naturale de importanţă regională, naţională, dar şi europeană, în ultimii ani s-au făcut paşi importanţi pe linia implementării directivelor Uniunii Europene privind conservarea habitatelor şi a biodiversităţii”, se precizează în informarea privind starea mediului în anul 2012, întocmită de Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava.