06 septembrie 2015


Ioan Cătălin Nechifor, şeful CJ, anunţă:

25 de milioane de euro, de la bugetul de stat, pentru  dezvoltare locală în judeţul Suceava 
·        Astăzi sunt semnate contracte de finanţare pentru 73 de localităţi, în cauză fiind proiecte vizând lucrări la reţele de alimentare cu apă, reţele de canalizare, infrastructura de drumuri poduri şi podeţe, precum şi la imobilele cu destinaţie şcolară.
Nu mai puţin de 110 contracte de finanţare a unor obiective de investiţii cuprinse în Programul Naţional de Dezvoltare Locală sunt semnate, astăzi, în Sala „Ştefan cel Mare” a Palatului Administrativ din Suceava, anunţă Ioan Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava. „Avem în curs de semnare 110 contracte cu localităţi din judeţ, primarii fiind aşteptaţi luni (astăzi n.r.), în Suceava, pentru a le prelua şi a putea implementa lucrările prevăzute”, a spus Nechifor. Proiectele au fost promovate începând din cursul anului 2014, odată cu punerea în aplicare a Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, prezent în judeţul Suceava încurajându-i pe şefii administraţiilor locale să depună proiecte, iar multe localităţi au deja lucrări în derulare la infrastructurile de apă, canalizare, de drumuri, poduri şi podeţe, precum şi la unităţile şcolare. Semnatare a celor 110 contracte sunt 73 de localităţi, 25 de proiecte vizând lucrări la reţele de alimentare cu apă, 13 având în vedere amenajarea de reţele de canalizare, 51 referindu-se la reţeaua de drumuri, 8 urmărind intervenţii la poduri şi podeţe, iar 13 fiind axate pe imobilele cu destinaţie şcolară. Consiliul Judeţean Suceava este de asemenea, titularul a 3 contracte cu susţinere financiară în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală.
·        „Avem toate speranţele ca alocările bugetare vor ajunge în Suceava, în scurt timp”, spune Nechifor.
Inclusiv cu contractele semnate astăzi, de la bugetul de stat, prin PNDL, în judeţul Suceava sunt atrase fonduri în valoare de 64,56 de milioane de lei, adică de circa 15 milioane de euro. Valoarea ultimelor contracte de finanţare este de 28,51 de milioane de lei, Nechifor opinând că, prin PNDL, ar putea fi obţinută susţinere financiară de circa 100 de milioane de lei. „După cum s-a văzut, inclusiv din raportările făcute de Guvern, există premise pentru o îmbunătăţire a colectărilor la bugetul de stat, luna august reprezentând o creştere pozitivă de 1,4  de miliarde de lei. Avem toate speranţele ca alocările bugetare să ajungă în Suceava în scurt timp, după luna septembrie, astfel ca, prin PNDL, să atragem cel puţin 1000 de miliarde lei vechi, deci înspre 25 de milioane de euro”, subliniază şeful executivului Judeţean. În rândul celor 73 de localităţi cu lucrări noi, investiţii în continuare sau cu alocări suplimentare, municipiul Fălticeni se alege cu 2 milioane de lei, bani cu care ar urma să fie terminate reabilitările de pe strada „Sucevei”. Pe lângă suma iniţială de 3 milioane de lei, un contract suplimentar  de 136.000 de lei este parafat cu municipiul Suceava, în cauză fiind proiectul de reabilitare a Zonei centrale, respectiv a perimetrului Palatului Administrativ, o altă alocare urmând a fi făcută în octombrie. „Trebuie să ne grăbim, astfel încât să putem consuma aceşti bani, să facem aceste lucrări aşa cum s-a prevăzut în graficul asumat cu constructori, astfel încât, atunci când vor fi alocaţii suplimentare, să fim pregătiţi pentru lucrări ulterioare”, a reliefat Ioan Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.