11 septembrie 2015


Autorităţile locale sucevene, în apărarea Bisericii ortodoxe
·        „Fiind ameninţaţi de alte religii, civilizaţii, culturi […] trebuie să sprijinim Biserica ortodoxă, care este biserica noastră majoritară”, declară Ion Lungu, primarul Sucevei.
Peste 3,6 milioane de euro este suma alocată din bugetul municipiului Suceava,  pentru construirea şi repararea de biserici,  în cei 11 ani de când primar este Ion Lungu. 
Aceasta înseamnă o medie de peste 327.000 de euro pe an, şeful administraţiei sucevene precizând că, în perioada 2004-2015, cu spijinul financiar al Primăriei au fost finalizate şi sfinţite 15 biserici din toate cartierele oraşului, iar altele 3 au fost re-sfinţite. Astfel, în Centru au fost susţinute financiar 4 biserici; în Obcini-3; în „George Enescu-3; în Mărăşeşti şi Zamca-3: în Burdujeni-3, iar în Burdujeni-sat şi Iţcani, câte două. De asemenea, autorităţile locale au cofinanţat proiecte cu susţinere europeană sau guvernamentală, precum centrele de zi şi de noapte de la Biserica „Sfânta Vineri”, dar şi cel social de pe lângă  la Biserica „Sfânta Înviere”. Lungu precizează banii au fost prinşi în capitolul „Cultură şi culte” al bugetului local şi au avut destinaţie precisă. „Sigur, se puteau face mai multe acţiuni culturale, dar am avut neşansa lipsei unor instituţii culturale în subordinea Primăriei. Însă, din acest an, va funcţiona Centrul Cultural >, care va presupune efectuarea de cheltuieli destul de mari la acest capitol”, subliniază şeful executivului municipal. Făcând o analiză comparativă, Ion Lungu spune că, de cealaltă parte, în mandatele sale, „Învăţământul” s-a ales cu 20 de milioane de euro, iar infrastructura pentru „Cultură”, cu 5 milioane de euro.  Şeful executivului local susţine că, alocând din buget circa 100.000 de lei, Primăria Suceava a cheltuit anual chiar şi de 10 ori mai puţin, în comparaţie cu alte urbe omoloage, pentru organizarea de evenimente, precum zilele oraşului sau Sărbătorile de iarnă. „Eu zic că aceste fonduri au fost corect cheltuite.  Avem nevoie şi de şcoli şi de biserici, în Constituţie scriind că noi, autorităţile, trebuie să apărăm identitatea spirituală. Sigur, cultele religioase sunt autonome, dar, în acelaşi timp, se bucură şi de sprijinul statului. Este o situaţie destul delicată la graniţele ţării, fiind ameninţaţi de alte religii, civilizaţii, culturi şi, de aceea, noi ca autorităţi, trebuie să sprijinim Biserica ortodoxă, care este biserica noastră majoritară”, explică Ion Lungu, primarul Sucevei.