14 septembrie 2015


Trei sferturi din şcolile controlate nu au autorizaţie de sanitară de funcţionare  
·        „Majoritatea acestora nu îndeplinesc condiţiile impuse, din cauza lipsei apei curente sau canalizării, cât  şi a grupurilor sanitare necorespunzătoare”, precizează prefectul de Suceava, Constantin Harasim.
·        Asistenţa medicală a preşcolarilor şi şcolarilor este asigurată prin cabinetele medicilor de familie, şcolile neavând cabinete medicale proprii.
Comisii mixte constituite din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului judeţului Suceava, Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava au verificat, în perioada 3-9 septembrie 2015, stadiul pregătirii unităţilor de învăţământ pentru începerea anului şcolar 2015-2016. Potrivit prefectului Constantin Harasim, comisiile au trecut prin 14 unităţi administrativ-teritoriale, respectiv prin Cajvana, Cacica, Muşeniţa, Vicovu de Sus, Frasin, Stulpicani, Păltinoasa, Valea Moldovei, Adâncata, Dumbrăveni, Hînţeşti, Zvoriştea, Liteni şi Horodniceni. Verificate au fost 97 de unităţi şcolare, dintre care 30 de şcoli gimnaziale, 18 şcoli primare, 45 de grădiniţe cu program normal şi 4 licee tehnologice, dintre cele  enumerate, 23 fiind unităţi coordonatoare. Reprezentantul Guvernului în teritoriu precizează că, în urma controalelor, s-a constatat că 24 de unităţi şcolare sunt autorizate din punct de vedere sanitar, 56 nu au obţinut autorizaţia, 7 sunt în curs de autorizare, iar pentru 6 s-a recomandat depunerea documentaţiei în vederea autorizării sanitare. „Majoritatea unităţilor de învăţământ fără autorizaţie sanitară de funcţionare sunt situate în mediul rural şi nu îndeplinesc condiţiile impuse, din cauza lipsei apei curente sau a canalizării, cât şi a grupurilor sanitare necorespunzătoare”, precizează prefectul de Suceava, Constantin Harasim. În ceea ce priveşte combustibilul pentru iarna 2015-2016, conform prefectului, asigurate sunt cantităţile necesare tuturor şcolilor, mai puţin la Grădiniţa cu program normal Plutoniţa, arondată Şcolii gimnaziale din localitate. De asemenea, s-a constat că toate microbuze şcolare au autorizaţiile necesare şi şoferi atestaţi, noile maşini repartizate fiind în procedură de autorizare. Harasim mai informează că paza unităţilor şcolare se face cu firme specializate, sisteme antiefracţie şi de monitorizare de video, un rol important revenind pazei comunală şi pazei obşteşti. La Şcoala gimnazială şi la Grădiniţa cu program normal Doroteea, oraşul Frasin nu sunt asigurate aceste condiţii, iar în 23 de şcoli dintre cele verificate nu există sisteme video de supraveghere.  Unităţile şcolare au asigurate frigidere şi spaţii pentru Programul „Laptele şi cornul”, în curs de amenajare fiind cel de la Şcoala primară Văşcăuţi.  Nu în cele din urmă, prefectul de Suceava  arată că unităţile administrativ-teritoriale controlate au încheiat contracte de prestări servicii cu firme specializate de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, asistenţa medicală a preşcolarilor şi şcolarilor fiind realizată prin cabinetele medicilor de familie, neexistând cabinete medicale proprii. „Pentru fiecare unitate de învăţământ controlată a fost întocmit ghidul de control”, a conchis Constantin Harasim.