16 septembrie 2015


Compania germană Pfeiffer, încă un termen ratat la reabilitarea cu finanţare europeană a reţelelor de apă şi reţelelor de canalizare  
·        „Ne-am săturat şi noi, ca să nu mai vorbesc despre cetăţenii care suportă disconfortul creat de aceste lucrări făcute, de multe ori, anapoda”, spune Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.
·        Am promisiunea conducerii de la Bucureşti a firmei Pfeiffer că până la 30 septembrie lucrările vor fi terminate”, preciza în urmă cu mai puţin de o lună, şeful municipalităţii sucevene. 
După alte amânări anterioare, compania germană Pfeiffer nu va respecta, se pare, nici actualul termen pentru finalizarea lucrărilor la reţelele de apă şi reţelele de canalizare de pe raza municipiului Suceava. Neîncadrarea în desfăşurătorul execuţiei a fost constatată ieri, cu prilejul analizei săptămânale a stadiului intervenţiilor desfăşurate în cadrul proiectului cu finanţare europeană nerambursabilă.  Ion Lungu, primarul reşedinţei de judeţ şi-a exprimat îngrijorarea faţă de această nouă posibilă prelungire a momentului de finalizare a lucrărilor, peste data de 30 septembrie, stabilită în urmă cu câteva săptămâni.            „Sunt îngrijorat că Pfeiffer nu se va încadra în termen. Au vorbit despre 30 septembrie, însă din graficul de lucrări rezultă nu este posibil ca să le termine, până la această dată. Am avut discuţii destule de dure la nivel de constructor, iar o parte dintre cei în cauză nici nu au mai venit la comandamente. Dar, sperăm ca, în cele din urmă, să o scoatem la capăt, până la sfârşitul acestei luni urmând a fi finalizate, în mare, lucrările de pe cele 20 de străzi de pe listă. În măsura în care mai rămân lucrări mai mici, neprevăzute sau suplimentare, va trebui ca acestea să fie terminate în continuare”, a reliefat primul gospodar al oraşului, Ion Lungu, care spune că la starea iniţială trebuie aduse artere importante. Printre acestea, edilul-şef  enumerat strada „Narciselor”, care este „distrusă  total” şi pe care se intervine la adâncime mare, în condiţii foarte grele, la fel ca şi pe strada „Alexandru cel Bun”.  Într-o situaţie deloc plăcută se află strada „Curţii Domneşti”, de regulă una foarte circulată, şi care, în prezent, aşteaptă turnarea unui strat de beton, după care re-montarea pavelelor „plantate” iniţial - adică în urmă cu circa 10 ani -, astfel încât artera să redevină accesibilă.  „Nu avem altă soluţie, trebuie să mergem înainte. Ne-am săturat noi, ca să nu mai vorbesc despre cetăţeni, care suportă disconfortul creat de aceste lucrări făcute, de multe ori, anapoda”, a punctat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.
În primăvara anului trecut, compania Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefabau GMBH&CO KG, a deschis front de lucru la reţelele de pe 36 de străzi. Aceasta după ce, în 2013, firma germană constructoare a intervenit pe un prim pachet de 18 străzi, restul fiind abordate pe parcursul anului 2015. Prin finanţare europeană POS Mediu, în total, în municipiul Suceava, este prevăzută extinderea cu circa 31,3 km a reţelelor de alimentare cu apă de pe 76 de străzi, iar reabilitările au drept ţintă 25,4 de km de conducte de pe 67 străzi din toate cartierele.  Reţelele de canalizare de pe 70 de artere sunt extinse cu 32,7 km, iar cele de pe alte 15 străzi, în lungime de 6 km, sunt spuse reabilitării.
Am promisiunea conducerii de la Bucureşti a firmei Pfeiffer că până la 30 septembrie lucrările vor fi terminate”, preciza în urmă cu mai puţin de o lună, şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu.