16 septembrie 2015


Sucevenii vor plăti cu o cincime mai mult pentru apă caldă şi încălzire
·        Dacă aleşii municipali vor fi de acord, tariful gigacaloriei pe care branşaţii la sistemul de centralizat de termoficare îl vor achita va creşte de la 185 de lei pe gigacalorie la 234 de lei pe gigacalorie (inclusiv TVA).
·        „Eu cred că trebuie să ne îndepărtăm să judecăm populist, electoral, şi să luăm nişte decizii sănătoase pentru oraş şi populaţia oraşului”, a evidenţiat primarul Ion Lungu.  
Desemnarea unui nou operator de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice, în locul falitei Termica, nu va aduce diminuarea, ci mai degrabă mărirea sumei pe care locuitorii municipiului Suceava vor fi obligaţi să o plătească pentru a beneficia de apă caldă şi încălzirea locuinţelor. Pe fondul câştigării negocierilor pentru preluarea serviciului de către Thermonet Suceava, primarul Ion Lungu a anunţat că va avea discuţii cu aleşii locali, astfel încât tariful suportat efectiv de populaţie, pentru energia termică consumată, să crească de la 185 de lei pe gigacalorie la 234 de lei pe gigacalorie (inclusiv TVA), adică cu aproximativ 20 la sută. Măsura ar avea darul să acopere diferenţa dintre cei 131 de lei pe gigacalorie pe care Primăria îi plătea ca subvenţie până acum şi noul tarif de trasport negociat cu Thermonet, respectiv cel de 191 de lei pe gigacalorie.     „Probabil că va fi necesar să mai creştem preţul la populaţie, astfel încât să acoperim diferenţa dintre subvenţia pe care o dăm de la buget. Astăzi subvenţionăm o gigacalorie cu 132 de lei, iar potrivit ofertei Thermonet ar trebui să o subvenţionăm cu 191 de lei. Deci, după părerea mea, ar trebui să majorăm tariful pentru populaţie, subvenţia achitată de Primărie urmând a rămâne la nivelul actual”, reliefează ocupantul fotoliului din Areni.  Lungu consideră că nu este echitabil ca aproape jumătate din locuitorii municipiului Suceava, adică posesorii de centrale individuale pe gaze naturale, să suporte - în calitate de contribuabili la bugetul local - subvenţionarea energiei termice consumată de către branşaţii la sistemul centralizat de termoficare. „Eu cred că trebuie să ne îndepărtăm să judecăm populist, electoral, şi să luăm nişte decizii sănătoase pentru oraş şi populaţia oraşului”, a evidenţiat Ion Lungu, primarul municipiul Suceava.