18 septembrie 2015


Catedrala „Naşterea Domnului” va fi sfinţită pe 4 octombrie
„Pe lângă faptul că este o perlă a Bisericii ortodoxe, Catedrala este şi un monument de patrimoniu deosebit pentru oraşul nostru”, evidenţiat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.
Slujba de sfinţire a Catedralei „Naşterea Domnului” din municipiul Suceava va fi oficiată pe 4 octombrie, anunţă primarul Ion Lungu. Edilu-şef crede că este vorba despre un element de patrimoniu foarte important pentru comunitatea suceveană, făcând această apreciere după ce avizat Sankt Petersburg, care după părerea domniei sale, „are cele mai frumoase catedrale ortodoxe”. „Este un moment de bucurie, aşteptat de suceveni, îndeosebi de credincioşi de la Biserica ortodoxă, şi nu numai”, subliniată şeful administraţiei municipale.   
În aceste circumstanţe, Lungu spune că nu regretă că, împreună cu Consiliul Local, a luat hotărî de a sprijini financiar edificiul de cult de pe Bulevardul „George Enescu”, la intersecţie cu strada „Mărăşeşti”, vizibil din toate colţurile oraşului, dar şi din localităţile învecinate. „Am finanţat această Catedrală care, pe lângă faptul că este o perlă a Bisericii ortodoxe, este şi un monument de patrimoniu deosebit pentru oraşul nostru”, evidenţiat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.     
În şedinţa de luna trecută, Consiliul Local Suceava a aprobat un proiect de hotărâre privind alocarea suplimentară a 1 milion de lei din bugetul local, pentru continuarea lucrărilor de construire a Catedralei „Naşterea Domnului”.
Slujba de sfinţire a fost prevăzută a fi oficiată în vara anului trecut, însă la începutul lui 2014, la disponibilizarea fondurilor nerambursabile din bugetul local, Catedrala „Naşterea Domnului” a fost marea pierzătoare, întrucât din suma de 1 milion de lei propusă, acesteia i s-au aprobat doar 500.000 de lei. Aceasta după ce consilierii PNL au cerut orientarea banilor „suprimaţi” către reparaţiile şi investiţiile din şcoli. 
Ion Lngu susţine că, de când este primar, din 2004, din bugetul sucevean, în vederea sprijinirii financiare a lucrărilor de la Catedrala „Naşterea Domnului”, s-a alocat suma de peste 1,5 milioane de euro.