10 septembrie 2015


După 6 luni de la scoaterea la licitaţie,
 Suceava nu are operator titular pentru ridicarea şi transportarea gunoiului
·        Autorităţile locale nu au scăpat încă de emoţii, intransigentul contestatorul Rosal Grup, fostul  operator al serviciului, nerenunţând să pună beţe în roate prestatorului agreat şi confirmat.                           
La jumătatea acestei luni, Primăria Suceava ar putea semna contractul cu noul operator de salubritate, asocierea de firme Diasil Service şi Florconstruct, anunţă viceprimarul Lucian Harşovschi. Aceasta doar dacă nu se înregistrează vreo contestaţie, astăzi fiind ultima zi în care nemulţumiţii de rezultatele procedurilor de până acum mai pot face acest demers. Scoaterea la licitaţie prin concesionare a serviciului de salubritate a fost aprobată de Consiliul Local Suceava pe 26 martie 2015, lansarea în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) fiind făcută pe 21 aprilie. ofertele firmelor competitoare au fost deschise pe 16 iunie, iar pe 3 iulie asocierea Diasil Service şi Florconstruct a fost declarată învingătoare. Contractul dintre Primăria Suceava şi câştigătorul competiţiei nu a putut fi semnat, deoarece, pe 13 iulie, Rosal Grup Bucureşti a contestat decizia comisiei de licitaţie desemnată de autorităţile locale. În consecinţă, peste o lună, pe 13 august, Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) a cerut comisiei locale să analizeze oferta financiară şi să ceară  asocierii amintite clarificări legate de datele cu pricina. Conform viceprimarului Harşovschi, în urma analizării aspectelor în cauză, pe 31 august asocierea Diasil Service şi Florconstruct  a fost reconfirmată drept câştigător al licitaţiei, notificându-i, în acest sens, pe ceilalţi participanţi. Autorităţile locale nu au scăpat încă de emoţii, intransigentul contestator Rosal Grup, fostul  operator nerenunţând să pună beţe în roate prestatorului agreat şi confirmat. „Dacă nu vom avea contestaţii până pe 10 septembrie, când expiră termenul pentru depunerea acestora, contractul va putea fi semnat pe 14 septembrie. Bineînţeles, avem o adresă de la Rosal Grup, venită pe 2 septembrie, la 2 zile după ultima comunicare a câştigătorului, în care ne solicită să punem la dispoziţie, în vederea consultării, clarificările pe care asocierea Diasil Service şi Florconstruct  le-a făcut la solicitarea Primăriei. Noi sperăm ca lucrurile să fie clare, fără dubii de o parte sau de cealaltă, în aşa fel încât să avem cât mai rapid un operator de salubritate”,  a precizat adjunctul şefului executivului municipal, Lucian Harşovschi.
 Noul contract se va parafa pe o perioadă de 12 ani, cel vechi, semnat de Primărie cu Rosal Grup Bucureşti, expirând în primăvară, după 8 ani de desfăşurare. Conform caietului de sarcini, noul operator se obligă la amenajarea, în două etape, a minim 145 de platforme subterane de colectare a deşeurilor menajere. De asemenea, câştigătorul îşi asumă obligaţia de a construi 30 de puncte supraterane de colectare a deşeurilor reciclabile pentru populaţie, plasate în zonele aglomerate şi cele comerciale. Nu în cele din urmă, montate vor fi de noi 500 de coşuri de gunoi stradale şi va fi amenajat un loc de joacă pentru copii. Pe fondul expirării, pe data de 17 aprilie, a vechiului contract, cât şi a întârzierii licitaţiei pentru delegarea serviciului către un nou prestator, atribuirea pe o perioadă limitată a activităţii de salubritate menajeră s-a făcut, pe motiv de forţă majoră, către asocierea dintre firmele Florconstruct şi Diasil Service. Cotuate că i s-a făcut o ofertă, Rosal Grup a refuzat să aibă grijă, în aceleaşi condiţii, de gunoiul produs pe jumătate  din municipiul Suceava.