04 septembrie 2015


În Obcini,
Stradă spartă şi conducte deviate pentru a ocoli două chioşcuri amenajate deasupra reţelei de termoficare 
·        Soluţia tehnică adoptată este una costisitoare, necesitând materiale, manoperă şi timp suplimentare, primarul Ion Lungu declarând că nu are cunoştinţă despre ceea ce se întâmplă.

Înlocuirea conductelor de transport agent termic în cartierul Obcini al municipiului Suceava se desfăşoară de mai mult de o lună, iar lucrările au ajuns într-o punct critic, acesta fiind anume lăsat la urma intervenţiilor. Este vorba despre zona Bisericii „Sfânta Cruce”, pe Bulevardul „Corneliu Coposu”, la intersecţia cu strada „Bistriţei”, în care constructorii au fost nevoiţi să procedeze la spargerea străzii din beton pe un sens de mers, ceea ce a dus la ştrangularea traficului. Soluţia nu pare a fi cea mai bună, însă, aşa cum am fost informaţi la faşa locului, raţiunea devierii traseului magistralei de transport agent termic ar consta în ocolirea, în vederea evitării  dărâmării lor, a două chioşcuri de vânzare de coroane, respectiv de lumânări, aparţinând Bisericii amintite, şi construite, de-a lungul timpului, tocmai peste vechile conducte de termoficare. Reprezentantul firmei constructoare spune că nu a făcut altceva decât să se conformeze soluţiei proiectantului, menţionând că, pentru realizarea „lirei”, adică a buclei de ocolire prin stradă a chioşcurilor, a fost prezentată autorizarea din partea structurilor responsabile abilitate.  
Acelaşi şef de lucrări ne-a mai precizat că în condiţiile în care chioşcurile ar fi fost ridicate temporar - cu toate că legea interzice reamplasarea deasupra reţelelor de utilităţi – noile conducte ar fi putut fi montate pe traseul normal, fără a fi afectată aşa cum s-a crezut - Capela bisericii, pe lângă zidul căreia magistrala de transport trece. Soluţia tehnică adoptată este una costisitoare, necesitând materiale, manoperă şi timp suplimentare, primarul Ion Lungu declarând că nu are cunoştinţă despre ceea ce se întâmplă. Edilul-şef a precizat că se va edifica asupra situaţiei, cu toate că lucrările erau deja în stadiul în care răul odată făcut nu ar mai poate fi reparat. „Mă mândresc cu Biserica , care este foarte frumoasă, un monument de arhitectură, în primul rând. Noi înlocuim conductele de termoficare şi în zona cartierului Obcini, şi în alte zone, însă nu cunosc despre cele semnalate. Nu ştiu exact despre ceea este vorba, dar dacă sunt proprietatea Bisericii (chioşcurile n.r.), atunci trebui de văzut”,  a spus Ion Lungu.                                                    
Intervenţiile de înlocuire a conductelor ruginite din cartierul Obcini au început pe 3 august, iar la acea dată nimeni nu a putut preciza când vor fi terminate. De la reprezentanţii constructorului din zonă am aflat că umplerea reţelei şi probele de presiune se vor desfăşura în cursul săptămânii viitoare, primarul Ion Lungu opinând că elevii din cartier vor putea face o baie bună înainte de începerea noului an şcolar.