03 septembrie 2015


Din ianuarie,
Primăriile, drastic sancţionate pentru neconformare la directivele europene privind alimentarea cu apă şi termoficarea 

·        În domeniul apei, canalizării şi epurării, datorită investiţiilor din fonduri europene, municipiul Suceava se află printre cele 5 localităţi urbane care au scăpat de riscul de penalizare.
·        În ceea ce priveşte serviciul public de termoficare în sistem centralizat, o problemă o reprezintă raportul dintre costuri şi beneficii în sistemul de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic.
Autorităţile administraţiei publice locale vor fi drastic penalizate  dacă nu se conformează directivelor europene privind serviciile publice de alimentare cu apă potabilă, canalizare, tratare-epurare, producerea şi transportul energiei termice, a făcut cunoscut ieri, într-o conferinţă de presă, Ion Lungu, primarul municipiul Suceava. Sancţiunile ar urma se aplice începând cu 1 ianuarie 2016, în baza procedurilor de infrigement consacrate prin directivele europene în domeniu. „Ca şi în cazul gazelor naturale, probabil o să mai fie unele amânări, însă, în timp, România riscă aplicarea clauzei de infrigement, fiind obligată la plata de penalităţi zilnice. Şi, sigur, aceste penalităţi se vor  răsfrânge asupra autorităţilor locale care nu s-a conformat”, relevă edilul-şef sucevean. Pentru serviciul de alimentare cu apă, canalizare şi tratare-epurare Suceava a primit deja o atenţionare de la Ministerului Fondurilor Europene, însă, municipiul reşedinţă se află printre localităţile urbane care au scăpat de constrângerile amintite, implicit de riscul de a fi penalizat. Aceasta după ce reţelele de alimentare cu apă, reţele de canalizare şi staţia de tratare-epurare a apelor uzate au făcut obiectul reabilitării şi modernizării cu finanţări europene în cadrul Programului ISPA şi Programului Operaţional Sectorial „Mediu”. „Concret, trebuie să fim aliniaţi la normele Uniunii Europene cu alimentarea cu apă, canalizarea, epurarea şi  tratare. Din fericire, în urma discuţiilor pe care le-am avut la Bucureşti, pe data de 31 decembrie 2014, doar 5 oraşe din ţară îndeplineau deja directivele europene şi nu vor plăti penalităţi. Este vorba despre Timişoara, Suceava, Piatra Neamţ, Gherla şi Roman, însă, între timp, poate au mai apărut şi altele”, a subliniat ocupantul fotoliului administrativ din Areni.
Municipiul Suceava a primit somaţie de conformare şi din partea Ministerului Dezvoltări Regionale şi Administraţiei Publice, în ceea ce priveşte serviciul public de alimentare cu apă caldă şi căldură în sistem centralizat. Potrivit primarului Lungu, în primul rând vizată este asigurarea producerii energiei termice în centrale în cogenerare  de înaltă eficienţă, în Suceava acest imperativ fiind rezolvat prin amenajarea, în Lunca Sucevei, a centralei pe biomasă a societăţii comerciale Bioenergy. Şeful municipalităţi sucevene spune că, din această perspectivă, o problemă o reprezintă raportul dintre costuri şi beneficii în sistemul de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic. ”Avem aceste pierderi pe reţele, pe care vrem să le diminuăm prin proiecte europene şi sper ca acest lucru să se întâmple cât mai repede. Dacă rezolvăm şi această problemă, îndeplinind indicatorul de analiză costuri-beneficii, vom fi în regulă şi cu termoficarea”, explicat şeful executivului municipal sucevean, Ion Lungu.