16 septembrie 2015



Sucevenii nu îşi revendică vechile cărţi de muncă
·        În arhiva ITM mai există peste 20.000 de asemenea documente scoase din uz în ură cu mai mulţi ani.
·         Instituţia a avut în evidenţe 77.999 de carnete de muncă, 13.680 dintre acestea fiind păstrate şi completate la sediul angajatorilor.
Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, face apel la foştii şi actualii salariaţi să se prezinte la sediul instituţiei pentru a intra în posesia carnetelor de muncă introduse încă din anii socialismului şi scoase din circuit în că din urmă cu câţiva ani. Potrivit responsabilului ITM, vechile documente ar fi trebuit cerute şi înmânate până pe data de 30 iunie 2011, în prezent evidenţa şi modificările datelor privind salariaţii fiind operate în Registrul Electronic de Evidenţă a Salariaţilor (REVISAL). „În arhiva ITM mai există 20.505 de carnete de muncă neridicate. Fac un apel la persoanele care încă nu le-au solicitat, să se prezinte la sediul instituţiei noastre, pentru a intra în posesia lor”, a precizat Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava.
În vederea primirii carnetului de muncă, titularul va avea asupra sa actul de identitate. Carnetul poate fi ridicat şi de către o persoană care are împuternicire notarială specială, iar alături de cartea de identitate proprie, împuternicitul va prezenta şi o copie de după actul de identitate al titularului. Carnetul de muncă are, totuşi, o importanţă deosebită, reprezentând documentul doveditor al vechimii în muncă, profesiunii şi specialităţii acumulate până pe 31 decembrie 2010, precum şi al stagiului de cotizare la sistemul de asigurări sociale, până pe 1 aprilie 2001. Din informaţiile noastre, Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava avea în evidenţe un total  de 77.999 de asemenea documente, dintre acestea 13.680  fiind păstrate şi completate la sediul angajatorilor.