08 septembrie 2015


Printr-un proiect cu finanţare europeană,
Învăţământ superior bazat pe competenţe, la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava
·        În procesul de adaptare, dezvoltare şi îmbunătăţire curriculară au fost incluse 72 de discipline de la cele 5 programe de studii la care studenţii au participat, folosindu-se tehnici şi metode noi de predare, atât la activităţile de seminar şi laborator, cât şi la cele de curs.
Ieri, la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava s-a desfăşurat seminarul de încheiere şi diseminare a rezultatelor Proiectului „Dezvoltarea învăţământului superior bazat pe competenţe, prin îmbunătăţirea calităţii şi facilitarea accesului la programele de studii, în domeniile ştiinţe administrative şi ştiinţe juridice”. „Iată că, după 1 an şi 4 luni, ne aflăm la ceas de bilanţ moment care ne bucură, pentru că, trăgând concluziile, nu putem să spunem decât că am reuşit împreună - studenţii şi cadrele didactice, membrii echipei de proiect, experţii profesionişti practicieni - să  atingem obiectivele, să realizăm rezultatele şi indicatorii pe care ni i-am propus prin cererea de finanţare”, a precizat conf. dr. Alunica Morariu, manager de proiect. Pe parcursul implementării, studenţii Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, înscrişi în proiect, au participat la 14 competiţii, cei mai activi dintre aceştia fiind premiaţi cu premii în valoare de circa 40.000 de lei. De asemenea, o parte a membrilor grupului ţintă au primit subvenţii în valoarea totală de peste 250.000 de lei. 
Conf. dr. Alunica Morariu a ţinut să evidenţieze că pe durata desfăşurării proiectului s-a reuşit îmbunătăţirea celor 5 programe de studii din domeniile ştiinţelor administrative şi juridice, respectiv administraţie publică; asistenţă managerială şi secretariat; drept; management şi administraţie europeană şi management şi audit în administraţie şi afaceri. 

Totodată, în procesul de adaptare, dezvoltare şi îmbunătăţire curriculară au fost incluse 72 de discipline de la cele 5 programe de studii la care studenţii au participat, folosindu-se tehnici şi metode noi de predare, atât la activităţile de seminar şi laborator, cât şi la cele de curs.  „Din aplicarea chestionarelor de feedback, am înţeles că în proporţie de peste 95% studenţii sunt foarte mulţumiţi  de această modalitate de abordare a procesului de predare”, a conchis conf. dr. Alunica Morariu.

Prof. dr. univ. Gabriela Prelipcean, prorector USV, expert monitorizare şi evaluare în cadrul proiectului, a înmânat premiile câştigătorilor ultimelor două competiţii, reliefând că proiectul a fost unul complex şi care, în vederea realizării indicatorilor, a presupus antrenarea tuturor celor implicaţi. Gabriela Prelipcean a pus în vedere că, înspre sfârşitul anului, vor fi lansate competiţii de proiecte în cadrul Programului Operaţional Capital Uman (POCU), o bună ocazie de accesare de noi finanţări nerambursabile pentru dezvoltarea „a tot ceea ce înseamnă învăţământ de nivel superior la Universitatea Ştefan cel Mare Suceava”. Decanul FSEAP, prof. dr. univ. Carmen Năstase a arătat că deşi indicatorii proiectului au fost foarte ambiţioşi, pe alocuri au fost chiar depăşiţi.
 „Pentru Facultatea noastră, proiectul este un real succes, atât din punct de vedere calitativ - pentru că au rezultat curricule îmbunătăţite -, pe care, desigur, ne le dorim şi pentru alte programe de studii”, a punctat prof. dr. univ. Carmen Năstase. 

Proiectul „Dezvoltarea învăţământului superior bazat pe competenţe, prin îmbunătăţirea calităţii şi facilitarea accesului la programele de studii, în domeniile ştiinţe administrative şi ştiinţe juridice”, cu acronimul DISSAJ, a fost cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), Axa prioritară nr. 1 „Educaţie şi formare profesională în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere”, Domeniul major de intervenţie „Calitate în învăţământul superior”. În cadrul manifestării, au făcut aprecieri lector univ. dr. Liana Teodora Pascariu, conf. univ. dr. Irina Bilouseac, conf. univ. dr. Camelia Ignătescu şi conf. univ. dr. Otilia Clipa, decanul Facultăţii Ştiinţe ale Educaţiei.