16 septembrie 2015


Circa 3.000 de vulpi sunt vaccinate contra turbării
·        Populaţia de vulpi constituie principalul rezervor de virus rabic din judeţul Suceava, folosită fiind metoda inovatoare a vaccinurilor antirabice orale.
Campania de vaccinare antirabică aeriană a vulpilor începe astăzi, anunţă Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. Ionuţ Laurenţiu Leon Postolache, directorul executiv al instituţiei sucevene, precizează că efectivul evaluat în anul 2015, este de 2.934 de vulpi, animalele găsindu-se pe 71 de fonduri de vânătoare. Potrivit şefului DSVSA, populaţia de vulpi constituie principalul rezervor de virus rabic din judeţul Suceava, acestea din urmă, prin muşcare, putând transmite boala animalelor sălbatice, animalelor domestice, dar şi oamenilor. Scopul vaccinării este acela de a reduce sau chiar elimina riscul de răspândire a maladiei, folosită fiind metoda inovatoare a vaccinurilor antirabice orale. „Acest program este unul inovator, prin care se folosesc vaccinuri antirabice orale pentru combaterea rabiei la vulpe şi alte carnivore sălbatice. Scopul vaccinării este acela de a elimina sau reduce difuzarea bolii”, declară  directorul executiv al DSVSA.
 Ionuţ Laurenţiu Leon Postolache face apel la populaţie să nu pună mâna pe momelile vaccinale găsite intacte, ci să le lase neatinse, în locul respectiv. Dacă sunt depistate în zonele frecventate de copii sau de animale de companie, momelile vor fi ridicate cu mâinile protejate cu mănuşi, după care vor fi duse în perimetrele împădurite. În cazul în care momelile vaccinale descoperite întâmplător au învelişul distrus, va fi anunţat medicul veterinar din ce mai apropiată localitate.