24 septembrie 2015


Fondurile nerambursabile pentru fotbal şi handbal sunt deblocate
·        Printr-o modificare a Regulamentul privind finanţările nerambursabile, deliberativul local a trecut cheltuielilor de natură salarială în categoria cheltuielilor eligibile, brutul fiind de maxim de 2.415 lei, respectiv la nivelul salariului mediu pe economie.
·          „Sper ca, odată cu aprobarea proiectului de hotărâre, să putem da mai rapid bani către cei care beneficiază de fonduri nerambursabile, în special pentru finanţarea sportului”, a declarat primarul Ion Lungu.
Consiliul Local Suceava a modificat Regulamentul privind finanţările nerambursabile acordate din fonduri publice pentru activităţi non profit de interes local. Schimbarea survine în sensul introducerii cheltuielilor de natură salarială în categoria cheltuielilor eligibile, până în prezent acest lucru fiind interzis.
Primarul Ion Lungu a declarat că, din cauză că legea interzicea plăţi de natura salariilor, s-au înregistrat blocaje în alocarea sumelor câştigate prin licitaţie cu titlul de fonduri nerambursabile acordate din bugetul municipal. „Am avut mari probleme şi chiar au fost blocaje în ceea ce priveşte justificarea sumelor date de Primărie, cu titlul de fonduri nerambursabile. Prin modificările făcute, celor care trebuie să justifice aceşti bani le va veni mai uşor. Sper ca, odată cu aprobarea proiectului de hotărâre, să putem da mai rapid bani către cei care beneficiază de fonduri nerambursabile, în special pentru finanţarea sportului. Mă refer, în mod deosebit la fotbal şi handbal, deoarece, aşa cum a prevăzut legea până acum, aceste deconturi se aduceau foarte greu, condiţii în care Primăria nu putea să finanţeze”, a precizat Ion Lungu.     
Regulamentul este modificat şi în ceea ce priveşte cheltuielile eligibile în domeniul sport, pentru persoanele care au încheiat contracte de muncă cu clubul din care fac parte, cheltuielile salariale fiind acceptate „cel mult la nivelului salariului mediu pe economie”, brutul fiind, în prezent, de 2.415 lei. În acest sens, documentele justificative vor fi însoţite de statul de funcţii, în acord cu organigrama, implicit cu funcţiile aprobate de conducerea clubului, cât şi de copiile contractelor de muncă înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă. În acelaşi timp, se va face dovada contribuţiilor obligatorii la bugetele asigurărilor de pensii, sănătate şi şomaj, dar şi a achitării impozitului pe venit.   
Demersurile au loc în baza Legii nr. 17/2015 care operează modificări la Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, acestea prevăzând că, prin hotărâre a deliberativului, din bugetul local pot fi repartizate sume pentru finanţarea tuturor tipurilor de cheltuieli aferente contractelor şi programelor sportive, inclusiv a celor de natură  salarială.        
Finanţările nerambursabile se acordă, pe bază de proiecte, din fondurile publice pentru activităţi non‑profit de interes local. Beneficiari ai finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi non‑profit de interes general sunt persoanele fizice sau juridice fără scop patrimonial, respectiv asociaţii, fundaţii sau culte religioase, în condiţiile legii. Nu fac obiectul acestora fondurile speciale de intervenţie în caz de calamitate şi de sprijinire a persoanelor fizice sinistrate. Finanţările nerambursabile nu se acordă activităţilor generatoare de profit şi celor care presupun dezvoltarea infrastructurii solicitantului, cu excepţia în care aceasta este indispensabilă proiectului. Sunt excluşi de la finanţare solicitanţii care nu şi-a îndeplinit obligaţiile de plată exigibile a impozitelor şi taxelor către stat, precum şi a contribuţiei pentru asigurările sociale de stat; cei  care furnizează informaţii false în documente prezentate; cei care au comis o gravă greşeală în materie profesională sau nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate printr-un alt contract de finanţare nerambursabilă, precum şi solicitanţii care fac obiectul unei proceduri de dizolvare sau de lichidare.