10 septembrie 2015


Sute de datornici ai falimentarei Termica sunt executaţi silit
·        Consumatorii rău rău-platnici nu trebuie să-şi facă iluzii că, odată cu intrarea societăţii în faliment, vor scăpa de plata contravalorii serviciilor de care au beneficiat.
·        „Urmează să încasăm, până la ultimul bănuţ, sumele pe care consumatorii le datorează societăţii”, a declarat Ovidiu Dumitrecu, directorul general al Termica. 
Firma de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice,  Termica în faliment, are încasat de la consumatorii casnici suceveni datorii restante aproximativ 17 milioane de lei, reprezentând contravaloarea energiei termice livrate - circa 9 milioane de lei -, iar diferenţa constituind-o penalităţile de întârziere. Ovidiu Dumitrescu, administratorul special al societăţii din Lunca Sucevei spune că aceşti bani vor fi recuperaţi inclusiv după ce firma va preda serviciul de transport, distribuţie şi furnizarea a energiei termice către noul prestator, în ciuda faptului că mulţi dintre marii datornici au trăit cu iluzia că intrarea Termica în faliment îi va exonera de onorarea contravalorii serviciilor de care au avut parte. Dumitrescu recomandă acestora să înceapă să mai plătească din debite, deoarece orice amânare duce la acumularea penalităţilor, iar achitarea acestora din urmă nu este sub nicio formă negociabilă.  Pe deasupra, la rându-i, Termica are de făcut plăţi către diverşi creditori, iar „nimeni nu o iartă de datoriile în cauză”. „Urmează să încasăm sumele pe care consumatorii le datorează societăţii, până la ultimul bănuţ. Datoriile trebuie plătite, fie că vrem, fie că nu vrem. Ori sunt achitate în mod civilizat, amiabil, ori pot fi recuperate prin executări silite”, subliniază directorul general.
·        „Cu cât se întârzie plata, cu atât debitorul va fi nevoit să plătească mai mult din propriul buzunar”, explică Ovidiu Dumitrescu.
Potrivit lui Dumitrescu, Termica are câteva sute de acţiuni câştigate în instanţă, cu validarea executării datornicilor, acestea fiind distribuite pe membrii asociaţiilor - care urmează să acopere datoriile cu pricina -, plata făcându-se în contul executorului judecătoresc. „Sentinţele de validare a popririi pe terţ au fost transmise la executorii judecătoreşti, aceştia făcând somaţiile de rigoare şi încasând banii datoraţi. Până la urmă, consumatorii cu restanţe nu au încotro şi trebuie să plătească, întrucât o cotă parte revine şi judecătorului judecătoresc, iar cu cât se lungeşte procedura, debitorul va fi nevoit să plătească mai mult din propriul buzunar”, explică Ovidiu Dumitrescu, administratorul special al societăţii comerciale Termica. Reamintim că, după Decizia nr. 75 din 30 iunie a Tribunalului Suceava, prin care a fost dispusă intrarea în faliment a societăţii comerciale Termica, Adunarea Generală a Creditorilor a hotărât amânarea confirmării lichidatorului judiciar, această activitate fiind desfăşurată provizoriu de către administratorul judiciar format din consorţiul MGA Insolvency SPRL Suceava şi Management Reorganizare Lichidare Iaşi SPRL, care a asigurat observarea şi reorganizarea în perioada procedurii de insolvenţă. În prezent, respectivii practicieni în insolvenţă depun rapoarte la Buletinul procedurilor de insolvenţă, cu privire la activitatea lunară de la Termica.