21 septembrie 2015


După înfiinţare,
Teatrul municipal „Matei Vişniec”  Suceava va fi înscris în Registrul artelor spectacolelor
·        „Având în vedere că Matei Vişniec este cel mai mare dramaturg bucovinean, atribuirea numelui acestei mari personalităţi a dramaturgiei româneşti noii instituţie sucevene de teatru este normală şi firească”, suţine şeful administraţiei locale sucevene, Ion Lungu.
În Suceava se înfiinţează instituţia de spectacole cu denumirea Teatrul municipal „Matei Vişniec”. Cel puţin aşa prevede un proiect de hotărâre care va ajunge pe masa de dezbateri a   consilierilor locali. Potrivit proiectului amintit, Teatrul municipal „Matei Vişniec” este o „instituţie de repertoriu” cu sediul la Centrul Cultural „Bucovina, organizată fiind şi funcţionând în subordinea Consiliului Local. Finanţarea noii instituţii culturale este asigurată din venituri proprii şi din subvenţii de la bugetul de local, directorul interimar fiind desemnat prin dispoziţie a primarului, mandat care va înceta la momentul încheierii contractului de management cu directorul admis în urma unui concurs de proiecte de management. „Alegerea denumirii instituţiei de cultură după numele marelui dramaturg şi poet român este lesne de înţeles, dacă avem în vedere originile acestuia, poetul născându-se şi copilărind la Rădăuţi”, arată primarul Ion Lungu.
Poet şi dramaturg recunoscut pe plan european, Matei Vişniec  este stabilit în Franţa, iar piesele sale de teatru sunt jucate pe marile scene de teatru din Europa, dar nu numai. Cu piesele sale, traduse în 25 de limbi, Matei Vişniec participă la renumite festivaluri de teatru, precum cele de la Avignon, Edinburg, Teheran şi Sibiu. „Având în vedere că Matei Vişniec este cel mai mare dramaturg bucovinean, în cinstea operei sale fiind organizate numeroase activităţi teatrale în ţară şi peste hotare, atribuirea numelui acestei mari personalităţi a dramaturgiei româneşti noii instituţie de teatru este normală şi firească, având în vedere originile artistului”, este de părere şeful administraţiei locale sucevene, Ion Lungu. Teatrul municipal „Matei Vişniec” Suceava urmează a fi înscris în Registrul artelor spectacolelor, instrumentul unitar de evidenţă în care sunt luate în evidenţă instituţiile şi companiile de spectacole şi concerte.