Sacrificarea mieilor se poate face şi în locuri
special amenajate temporar
·
Funcţionarea
locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 20 aprilie –
05 mai 2013.
·
Este
interzisă organizarea şi amenajarea acestora în zonele cu restricţii pe motiv
de sănătate a animalelor.
Sacrificarea mieilor se va face în unităţi de abatorizare autorizate
sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare, anunţă Direcţia Sanitară
Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. Oficialii instituţiei sucevene informează
că operaţia se poate face şi în locurile special amenajate temporar în care se
asigură supraveghere sanitară veterinară şi care se conformează cerinţelor
specifice de igienă a produselor de origine animală. Funcţionarea
locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 20 aprilie -
05 mai 2013.
„Decizia privind organizarea activităţii din punct de
vedere sanitar-veterinar în locurile special amenajate temporar revine DSVSA. Aceasta numai în cazul în care
există solicitări scrise din partea unor primării pentru organizarea unor
asemenea locuri, în care mai mulţi fermieri vor să îşi sacrifice mieii şi doar dacă
în aceste locuri se respectă condiţiile stabilite de legislaţia sanitară
veterinară”, se arată într-un
comunicat al DSVSA, carnea de miel rezultată neputând fi livrată către unităţi
din domeniul alimentar autorizate. Decizia privind organizarea şi amenajarea
locurilor speciale va ţine cont de distanţele faţă de abatoarele autorizate
sanitar-veterinar; numărul de miei destinaţi sacrificării în această perioadă;
dar şi de asigurarea, la nivel local, a
personalului sanitar-veterinar permanent, care să realizeze controlul
animalelor. Conform Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor, este interzisă organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru
sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse restricţii din motive de
sănătate a animalelor. În cazul în care, pe
teritoriul judeţului, se decide înfiinţarea a unor asemenea locuri temporare
pentru sacrificarea mieilor, se vor
asigura mărci de sănătate de
formă rotundă, în interiorul cărora va fi înscris indicativul judeţului, urmat
de codul numeric acordat de DSVSA, ştampile cu ajutorul cărora vor fi marcate
carcasele de miei.