15 aprilie 2013


„Secretomanie” prind disponibilizările de la Termica
·        AJOFM a evitat să prezinte date din notificarea înaintată de firma termoficare, menţionând că „societatea a anunţat că va face o informare publică”.
·        În schimb, ITM a informat că operatorul sucevean va concedia colectiv circa 300 de angajaţi din toate categoriile de personal.  
·        Într-o adresă a Termica, înaintată Consiliului Local în luna ianuarie, concediaţii „ar avea  dreptul(...) de unele compensaţii salariale în sumă de circa de 11.934.000 de lei”.   
Societatea comercială Termica Suceava va disponibiliza aproximativ 300 de salariaţi, informează Inspectoratul Teritorial de Muncă, în baza notificării înaintate de firma de termoficare suceveană. Concedierea colectivă va afecta aproape toate categoriile de angajaţi, atât din cea a personalului tehnico-economic, respectiv subingineri, ingineri şi angajaţi cu studii medii, cu diverse specializări, cât şi muncitori din exploatare, reparaţii, precum şi din activităţi suport al acestora din urmă.
„Salariaţii concediaţi vor beneficia de compensaţii salariale, la încetarea contractului individual de muncă, în condiţiile prevăzute de lege, şi contractele colectiv de meuncă şi la nivelul grupurilor de unităţi, cuantumul acestora fiind stabilit în favoarea salariaţilor”, arată şeful ITM Suceava, Romeo Butnariu, menţionând că salariile compensatorii sunt acordate în funcţie de vechimea în muncă a salariaţilor concediaţi.
În schimb, deşi a primit o aceeaşi notificare de la Termica, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava se dovedeşte a fi mai puţin darnică cu informaţiile despre punerea pe liber a angajaţilor societăţii de termoficare din Lunca Sucevei. „Referitor la proiectul de disponibilizare colectivă iniţiat de S.C. Termica S.A., societatea a anunţat că va face o informare publică, în urma consultărilor cu sindicatele şi a evaluării tuturor posibilităţilor de limitare a numărului concedierilor şi eventualelor metode de evitare şi atenuare a consecinţelor acestora”, se precizează într-un comunicat de presă, semnat de purtătorul de cuvânt la AJOFM, Anca Capverde.      
Pe de altă parte, în adresa nr. 998 din 22 ianuarie 2013, înaintată Consiliului Local Suceava, semnată de preşedintele Consiliului de Administraţie de la Termica, Dragoş Danubianu, şi directorul general, Ovidiu Dumitrescu, se preciza că, potrivit programului de restructurare al societăţii, „document de discuţie prezentat în AGA, renunţarea la activitatea de producere de energie electrică  şi termică în cogenerare, din CET cu funcţionare pe huilă, precum şi la activităţile conexe, ar impune desfiinţarea unor locuri de muncă şi concedierea a circa 330 de salariaţi”. Conform aceleiaşi adrese, concediaţii „ar avea  dreptul de a beneficia, potrivit prevederilor contractului colectiv de muncă la nivel de societate, în vigoare, de unele compensaţii salariale(ajutoare băneşti) în sumă de circa de 11.934.000 de lei (inclusiv contribuţiile  angajat şi angajator, aferente).