26 aprilie 2013


După ce s-a încercat confiscarea manifestării,  
Primăria Suceava, principalul finanţator al Festivalului de interpretare instrumentală  „Lira de aur”
·        În urmă cu  7 ani, municipalitatea a dat de la bugetul local 70.000 de lei pentru achiziţionarea unui pian de producţie japoneză.
Primăria municipiului Suceava va fi principalul finanţator al Festivalului concurs internaţional de interpretare instrumentală  „Lira de aur”, alocând, pentru susţinerea manifestării,  suma de 74.000 de lei. În acest sens, municipiul Suceava s-a asociat cu Asociaţia culturală „Lira de aur”, organizatorul acţiunii. „Anul acesta suntem la cea de a XXXIV-a ediţie. Este o manifestare de referinţă pentru municipalitate, iar după ce nu mai fost finanţat de Ministerul Educaţiei, acesta a fost preluat în totalitatea şi finanţat de către Primărie. Alături de Festivalul de artă medievală, avem două evenimente culturale la care ţinem şi        
care se identifică cu municipiul Suceava”, a precizat şeful administrativului sucevean, Ion Lungu. Suma în cauză a fost aprobată în şedinţa ordinară a Consiliului Local, evenimentul, considerat a fi „o bună promovare a Sucevei” urmând a se desfăşura în perioada mai-iunie 2013.   
În 2006, Consiliului Judeţean, printr-un un memoriu adresat Ministerului Educaţiei şi Cercetării, solicita acestei structuri să nu confişte Festivalul‑concurs de interpretare „Ciprian Porumbescu”, de la Suceava, dotat cu trofeul  „Lira de Aur”, prin transferarea manifestării în cauză la nivel central. În misivă se arăta că, după 1989, reluarea concursului a fost posibilă graţie Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Prefecturii, Consiliului Judeţean, Primăriei Suceava şi Liceului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, care au asigurat protocolul, sălile de studiu, sălile de concurs, precum şi serviciile  de secretariat şi logistică. Reamintim că,  în urmă cu  7 ani, Primăria a dat de la bugetul local 70.000 de lei pentru achiziţionarea unui pian de producţie japoneză, primarul Ion Lungu fiind neplăcut impresionat de starea proastă a vechiului instrumentul muzical.