15 aprilie 2013


Peste 6 luni de încălzire în sistem centralizat
·        Termica va opri CET pe huilă la finele acestei săptămânii, după care apa caldă va fi preparată în instalaţiile pe gaze naturale.  
·        Sprijinul financiar pentru compensarea facturilor la încălzirea locuinţelor populaţiei s-a acordat doar pentru 5 luni.
Centrala Electrică de Termoficare(CET) pe huilă de la Suceava va fi oprită de la sfârşitul acestei săptămâni. Potrivit şefului municipalităţii sucevene, Ion Lungu, în aceste condiţii, sucevenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare nu vor mai parte de căldură în calorifere. Lungu a anunţat că sistarea furnizării agentului termic pentru încălzire se va produce joi, cu excepţia situaţiei în care temperaturile vor fi mult mai scăzute decât normalul climatologic al acestei perioade. Iniţial, pe fondul unor cantităţi insuficiente de cărbune, conducerea Termica şi cea a Primăriei anunţaseră încheierea activităţii specifice anotimpului friguros pe 15 aprilie, pe care dată în Suceava a fost frig, mai ales pe timpul nopţii. „Furnizarea ar urma să fie sistată, cel mai probabil joi, înspre sfârşitul săptămânii. Primul termen a fost jumătatea lunii aprilie, însă temperaturile nu au crescut suficient de mult, iar potrivit reglementărilor în vigoare, pe 15 aprilie s-a decis continuarea livrării”, a precizat edilul şef, adăugând că, ulterior, Termica va trece pe capacităţile care folosesc gazele naturale şi care produc energie termică pentru prepararea apei calde menajere. Primarul a subliniat, de asemenea, că proprietarii care vor să facă economie, pot închide robinetele de la branşamentul de bloc.              În conformitate cu prevederile legale în vigoare, sistarea furnizării agentului termic pentru încălzirea locuinţelor în sistem centralizat se poate face după ce timp de 3 zile consecutiv, temperatura exterioară a aerului, la ora 6.00 dimineaţa, este mai mare de 10 grade Celsius. În sezonul rece 2012-2013, livrarea agentului termic pentru încălzire a început pe 15 octombrie, sucevenii având parte de căldură în sistem centralizat peste 6 luni. În schimb, sprijinul financiar din partea bugetului de stat s-a acordat doar pentru 5 luni, respectiv în intervalul noiembrie 2012-martie 2013. Mai precizăm că, în toamna 2010, ca urmare a temperaturilor deosebit de scăzute, încălzirea locuinţelor a început pe 4 octombrie.