11 aprilie 2013


Înşelăciune şi de fals intelectual la legea contabilităţii, la Primăria Rădăuţi
·        Prefectura a făcut sesizare penală şi pentru încălcarea prevederilor privind achiziţiile publice, emiterea de acte care servesc interese de grup sau clientelare; administrarea frauduloasă a patrimoniului, abuz în serviciu şi deturnare de fonduri.

·        Valoarea lucrărilor executate cu încălcarea prevederilor legale, la cele 13 obiective care fac obiectul sesizării, depăşeşte de 2,5 milioane de euro.
Prefectura Suceava a sesizat Serviciul Teritorial al DNA Suceava, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice şi Camera de Conturi Suceava, în cauză fiind o serie de contracte încheiate cu încălcarea legii, cu diverşi agenţi economici, de către municipalitatea rădăuţeană. Potrivit unui comunicat de presă al Instituţiei prefectului Judeţului Suceava, comisia mixtă de control special constituită a apreciat că faptele descrise în raportul asupra verificărilor întreprinse întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de înşelăciune şi de fals intelectual la legea contabilităţii, alături de încălcarea prevederilor legale privind achiziţiile publice; emiterea de acte administrative sau de altă natură care servesc interese de grup sau clientelare; administrarea defectuoasă sau frauduloasă a patrimoniului public şi privat al autorităţii publice; abuz în serviciu contra intereselor publice; abuz de putere; deturnare de fonduri şi incorectitudine în luarea unei decizii la nivel public. Comisia mixtă, constituită prin ordin al prefectului Florin Sinescu, formată din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Gărzii Financiare, Direcţia Generale a Finanţelor Publice, Direcţiei Regională în Construcţii Nord Est, Inspectoratului de Poliţie Judeţean a întreprins verificările respective la o sesizare a consilierului local al municipiului Rădăuţi, Tiberiu Maerean.  În urma verificărilor efectuate, potrivit notelor de constatare întocmite de comisia de control, a rezultat că, în cazul a 13 obiective, Primăria municipiului Rădăuţi nu a respectat Legea nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, republicată cu modificările şi completările ulterioare; Legea nr. 50/1991, republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii; Legea nr. 350/1991 privind amenajarea teritoriului şi urbanismului; OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi Legea nr. 273/2007 a finanţelor publice locale.
     Astfel, pe parcursul implementării contractelor de achiziţii publice, s-a constatat că, procedural, au fost omise mai multe etape. Conform comunicatului de presă al Prefecturii, nu a avut loc o estimare a valorii contractului de achiziţii; oportunitatea şi prioritatea lucrărilor de achiziţii publice nu au fost supuse aprobării Consiliului Local; procedura de contractare a fost declanşată în lipsa prevederilor bugetare; imediat(în aceeaşi zi sau la 2-3 luni de la semnarea contractului) au fost încheiate, prin acte adiţionale, o creştere a valorii contractuale de achiziţie publică cu până la 50% din valoarea iniţială, iar contractele şi actele adiţionale nu au fost supuse  aprobării Consiliului Local. Comisia de control a mai constatat că documentaţia tehnico-economică nu a trecut prin Consiliului Local; în contract nu s-a specificat clar locul amplasamentului pe care se execută lucrările; recepţia lucrărilor nu s-a făcut conform prevederilor legale şi nu s-au eliberat autorizaţiile de construire necesare.
 Raportul de control evidenţiată că, prin abuz de funcţie, a fost „schimbat ceea ce au adoptat consilierii; s-a recurs permanent la divizarea valorii lucrărilor care fac obiectul achiziţiei publice;  s-au angajat, lichidat, ordonanţat şi supus la plată lucrări care au excedat prevederilor bugetare şi s-au deturnarea fondurile publice”. Conform raportului comisiei mixte desemnate prin ordin al prefectului de Suceava, Florin Sinescu, valoarea lucrărilor executate cu încălcarea prevederilor legale, la cele 13 obiective care fac obiectul sesizării, depăşeşte de 2,5 milioane de euro.