26 aprilie 2013


Furt la gramaj într-un supermarket sucevean
·        Comisarii pentru protecţia consumatorului au descoperit produse cu o masă mai mică decât cea de pe etichetă, dar şi reetichetarea produselor, cu o masă mai mare faţă de cea declarată de producător.
·        Toţi comercianţii de produse de post şi peşte au fost găsiţi în regulă, retrase de la comercializare fiind circa 400 kg de produse.    
Comisarii judeţenei suceveni pentru protecţia consumatorilor au declanşat seria controalelor la comercianţii de produse specifice sărbătorilor pascale. Şeful Comisariatului Judeţean, Vasile Laţiş, a declarat, ieri, că verificări s-au făcut la 45 de operatori economici, la care supuse controlului au fost 13.466 de kg de produse. Latiş subliniază că, la 38 de agenţi economici, s-au constatat 1.289 kg de produse cu abateri. Acestea din urmă se referă, în principal, la produse cu o masă mai mică decât cea înscrisă de producător pe etichetă, cât şi reetichetarea produselor, cu o masă mai mare faţă de cea declarată de producător. „În acest din urmă caz, la un supermarket, la aplicarea codului de bare de către operatorul de la casă, greutatea produsului era mai mare cu 20 de grame decât cea dată de producător”, a precizat comisarul şef. Latiş a mai precizat că pe durata controalelor s-au depistat produse expirate şi neetichetate, în special carne; etichete netraduse în limba romană, la pulpe şi ciocănele de pui, cât şi situaţii în care preţurile mărfurilor nu erau afişate. Comisarii pentru protecţia consumatorilor au dat amenzi în valoare de 98.000 de lei şi au oprit de la comercializare produse în valoare de 1.694 de lei.  Lucrătorii specializaţi au controlat şi 44 de comercianţi de produse de post, cu toţii fiind găsiţi în neregulă. Agenţii economici respectivi au fost amendaţi cu un total de 25.800 de lei,  181 kg de produse, în valoare 4.511 lei, de fiind retrase de pe rafturi. Controlorii depistat că anumite promoţii erau aplicate greşit, iar, în multe cazuri, preţurile nu erau fişate. Nici cei 10 comercianţi de peşte şi conserve de peşte verificaţi nu au stat mai bine, la fiecare dintre aceştia fiind găsite încălcări ale prevederilor legale. Cantitatea de produse cu abateri a fost de 216 kg, agenţilor economici cu pricina fiindu-le „prescrise” amenzi în valoare de 7.700 de lei.