23 aprilie 2013


Cu două săptămâni de rămânere în urmă,
Însămânţările de primăvară, făcute pe o cincime din suprafaţa estimată
·        Sperăm din tot sufletul ca agricultorii să se mobilizeze, pentru că timpul frumos şi aportul de apă din sol             permit”, arată şeful DJA Suceava, Vasile Schipor.
·        În această campanie ar putea fi completată suprafaţa rămasă neacoperită în toamnă, când s-a semănat doar 83% din culturile cerealiere.
În judeţul Suceava, s-a intrat din plin la lucrările din câmp, însă acestea sunt rămase în urmă comparativ cu sudul şi vestul ţării, zone în care atât condiţiile meteorologice, cât şi campania de primăvară, sunt cu circa două săptămâni în avans. Directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură, Vasile Schipor informează că arăturile de primăvară sunt făcute pe circa 80% din suprafaţa planificată de 116.125 de hectare, însămânţările realizându-se pe 22.810 hectare, adică pe 20% din programul estimat. Grâul de primăvară a fost semănat pe 80% din suprafaţa preconizată, mazărea pe 76%, legumele pe 39%, sfecla de zahăr pe 37%, plantele de nutreţ pe 29%, orzoaica şi ovăzul  pe 25%, cartofii pe 23%, iar porumbul pe 4% din total. În ceea ce priveşte păioasele, Schipor crede că, în această campanie, se va ajunge la completarea suprafeţei rămasă neacoperită în toamnă, când s-a semănat doar 83% din terenurile pe care urmau să fie înfiinţate culturile cerealiere.          „Completarea s-a făcut cu grâu de primăvară, orzoaică şi ovăz. Am intrat în perioada optimă pentru toate culturile, iar ziua  avem temperaturi de 12-15 grade Celsius. Se poate semăna din plin, mai puţin intens porumbul, pentru care, în sol trebuie să fie cel puţin 8 grade. Sperăm din tot sufletul ca agricultorii să se mobilizeze, pentru că timpul frumos şi aportul de apă din sol             permit”, a  reliefat oficialul DJA Suceava.  Schipor susţine că semne bune sunt şi pe partea de livezi, întrucât nu au fost înregistrate fluctuaţii de temperatură care ar fi put afecta mugurii pomilor. Specialistul DAJ sfătuieşte pe fermieri să aibă cât mai puţine treceri pe suprafeţele de teren, astfel încât să se preîntâmpine evaporarea apei din sol. „Este vorba despre pregătirea patului germinativ, discuit, la arăturile de tomnă intervenindu-se cu disc grapă sau cu combinatorul. De asemenea, recomandăm ca, după semănarea cerealelor de primăvară, să se facă o tăvălugire, care să compacteze sămânţa cu solul şi să menţină umiditatea înpământ”, a explicat directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură, Vasile Schipor, care a precizat că această din urmă operaţie favorizează răsărirea rapidă şi uniformă a plantelor.