22 aprilie 2013


După ce trebuia să funcţioneze în locul Grădiniţei „Aşchiuţă”, 
Direcţia de cultură a Sucevei va avea sediul la „Centrul pentru susţinerea tradiţiilor bucovinene”
Direcţia de cultură a municipiului Suceava ar putea funcţiona în incinta „Centrului pentru susţinerea tradiţiilor bucovinene”, a anunţat primarul Ion Lungu. Imobilul de pe strada „Universităţii”, în prejma Patinoarului artificial, a fost ridicat cu fonduri europene şi va fi inaugurat oficial joi. „Timp de 5 ani de zile, acesta va  fi gestionat conform contractelor pe care le avem,  după care putem dezvolta şi alte activităţi. Avem intenţia de a stabili, în această clădire, reprezentativă pentru municipiul Suceava, noul sediu al Direcţiei de cultură”, a precizat Lungu.  
În noiembrie 2009, edilul şef arăta că Direcţia de cultură a Primăriei Suceava urma aibă un sediu propriu începând cu anul următor. Şeful administraţiei locale propunea, atunci, că structurii din cadrul aparatului propriu al executivului să i se pună la dispoziţie unul dintre corpurile de clădire ale grădiniţei „Aşchiuţă”, trecută prin intervenţii de modernizare. Lungu arăta că noua locaţie este una cu rezonanţă istorică şi că aceasta prezenta toate facilităţile pentru o activitate în condiţii prielnice. „Voi propune Consiliului Local ca  respectiva clădire să aibă ca destinaţie găzduirea sediului Direcţiei de cultură. Este jenant ca, într-un municipiu cu tradiţie şi istorie, să nu avem un imobil adecvat pentru activitatea culturală”, reliefa, la acea dată, primarul.  
„Centrul pentru susţinerea tradiţiilor bucovinene”, care va fi dat în folosinţă pe 25 aprilie, are demisol, parter, două etaje şi mansardă. La demisol sunt plasate amenajările pentru asigurarea utilităţilor, iar la parter un punct de informare turistică, precum şi altul de „dezvoltare europeană”, acesta din urmă aparţinând Primăriei municipiului Suceava. Etajul I este destinat unei săli multifuncţionale de conferinţe, iar la etajul al doilea vor funcţiona atelierele de lemn, ţesături, încondeiere ouă, pielărie, ceramică, confecţionare măşti şi de pictare icoane.  „A ieşit o lucrare bună, sala multimedia urmând a fi pusă la dispoziţie, gratuit, pentru evenimente culturale şi de altă natură, la fel şi mansarda, unde amenajate spaţii de expoziţii, în aer liber sau acoperite”, a precizat şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu, adăugând că, potrivit rigorilor contractelor de finanţare europene, pe durată de 5 ani, la noul obiectiv nu pot fi instituite niciun fel de taxe. Activitatea Centrului va fi coordonată de consilierul pe probleme de cultură al primarului, Vasile Ilie, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Proiectul „Centru pentru susţinerea tradiţiilor bucovinene” a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 - Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere şi a avut ca perioadă de implementare 30 de luni. Execuţia a fost adjudecată la licitaţie de firma suceveană Muha. Investiţia s-a ridicat la 7,5 milioane de lei, 50% fiind finanţare comunitară,  cealaltă jumătate revenind Primăriei municipiului Suceava(75%), în calitate de lider de proiect, şi Consiliului Judeţean(25%).