25 aprilie 2013


Gestionarea câinilor, concesionată către o asociaţie suceveană şi doi parteneri germani ai acesteia
·        „Sunt de acord cu această iniţiativă, întrucât Primăria are multe probleme pe cap, iar personalul este insuficient”, spune primarul Ion Lungu, cu condiţia „de a nu mai  fi lăsaţi câinii pe străzi”.  
Asociaţia pentru protecţia animalelor „Pro Anima” Suceava, împreună cu doi parteneri germani, s-au adresat Primăriei, cerând a să preia, în concesiune, activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân din reşedinţa de judeţ. Cei 3 solicitanţi se oferă să se ocupe, prin contract de concesionare, administrarea adăpostului vechi, cât şi a celui nou, ambele din Lunca Sucevei, aceştia urmând a asigura plata cheltuielilor cu îngrijirea a 1.900 de animale. La fel, pe teritoriul Sucevei ar urma să fie implementat un sistem centralizat de evidenţă a populaţiei canine, animalele fiiind micro-cipate şi date înspre adopţie în Germania. În scrisoarea dresată Primăriei, se vine inclusiv cu propunerea betonării şi racordării la canalizare a ţarcurilor aflate pe o suprafaţă de 2600 de metri pătraţi de la vechiul adăpost.
În schimbul acestor activităţi, cei 3 parteneri au pretenţia ca Primăria să asigure, anual, 60.000 de euro, de la bugetul local, sumă care, de altfel, este cheltuită, şi în prezent, pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Pe lângă menţionate, se cere autorităţilor locale  să procedeze la  atribuirea în concesiune a terenurilor şi clădirilor aferente celor două adăposturi. La toate acestea se adaugă şi implicarea localităţilor vecine municipiului Suceava, membre ale Zonei metropolitane. „În principiu sunt de acord cu această iniţiativă, întrucât Primăria are multe probleme pe cap, iar personalul este insuficient. De aceea, după finalizarea celui de al doilea adăpost, am putea concesiona această activitate, însă se va ajunge în Consiliul Local, care va avea un cuvânt de spus asupra parteneriatului de asociere. Mi se pare corect să concesionăm această activitate, însă în măsura în care se va cădea de acord asupra prevederilor contractului”, reliefează primarul Sucevei, Ion Lungu, punând în vedere că, autorităţile mai au de pus o condiţie, aceea de a „nu mai  fi lăsaţi câinii pe străzi”.  De zilele trecute, cu toate că lucrările nu sunt încă gata, lucrătorii Serviciului de ecarisaj al Primăriei au trecut la  adunarea caninelor vagabonde din cartierul Obcini, acestea fiind duse în cuştile noului adăpost.