12 aprilie 2013


Campanie de primăvară întârziată 
·        „Însămânţări, deocamdată, nu au fost făcute, pentru că nu s-a putut intra în câmp”,  relevă şeful Direcţie Judeţene pentru Agricultură, Vasile Schipor.
·        Efectiv, campania va demara după jumătatea lui aprilie, întrucât meteorologii anunţă că judeţul va mai fi încă udat de ploi.
În judeţul Suceava, până la această dată, nu a fost semănat nici măcar un hectar de teren agricol, susţine directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură, Vasile Schipor. Şeful DAJ arată că nici în ceea ce priveşte arăturile nu sunt înregistrate  rezultate deosebite. Astfel, din 116.000 de hectare programate a se ara în această primăvară, cu plugul s-a intrat pe numai 72.000 de hectare, realizările fiind de doar 62% din total. „Însămânţări, deocamdată, nu au fost făcute, pentru că nu s-a putut intra în câmp”,  relevă Schipor. Responsabilul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură reliefează că lucrurile nu stau mai bine nici la legume, care, de regulă, sunt cultivate cel mai timpuriu, inclusiv, în solarii. Astfel, din 8.000 de hectare planificate, culturi fuseseră înfiinţate pe doar 150 de hectare.
Schipor opinează că lucrările de primăvară se află în întârziere în alţi ani semănăturile fiind făcute însă din luna martie. Acesta spune că, efectiv, campania va demara după jumătatea lui aprilie, întrucât meteorologii anunţă că judeţul va mai fi încă udat de ploi. „Timpul este destul de înaintat, întrucât, în alţi ani, intram la semănat cel târziu la sfârşitul lunii martie. Situaţia nu este deloc îmbucurătore, prognoza meteo nefiind favorabilă, ceea ce înseamnă că vom avea condiţii cât de cât bune abia după jumătatea lui aprilie. Totuşi, şi cu un pic de vânt, în  următoarele zile terenurile se pot usca şi se va trece la efectiv la lucru”, a reliefat Schipor.    
Pe de altă parte, Vasile Schipor evidenţiază că, în urma precipitaţiilor solide şi lichide din ultima perioadă, în judeţ nu    s-au înregistrat băltiri, acentuând că cereale şi rapiţa cultivate în toamnă au ieşit foarte bine din iarnă. „Suntem însă mulţumiţi că, după seceta de anul trecut,  am avut precipitaţii, deficitul de apă din sol fiind anulat”, a declarat directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură, Vasile Schipor.