11 aprilie 2013


Investiţia în noua centrală de termoficare, condiţionată de vânzarea, către Adrem Invest, a 5 hecatere de teren din Lunca Sucevei
·        Raiffeisen Bank a cerut acest trasfer „pentru se permite şi asigura eficienţa şi aplicabilitatea ipotecii imobiliare creată în favoarea creditorului”.
·        Edilul şef spune că Primăria nu are nimic de pierdut, preţul de vânzare, ar putea depăşi 300.000 de euro, valoarea concesiunii pe 30 de ani, pe care Adrem Invest s-a obligat să o achite către bugetul local.
Pe 21 martie, la Viena, a fost încheiat contractul de finanţare între Raiffeisen Bank şi societatea comercială Bioenergy Suceava pentru suma de 62,67 de milioane de euro, a anunţat primarul Sucevei, Ion Lungu. Edilul şef a precizat că, pentru a face dovada seriozităţii companiei, Bogdan Antonescu, directorul general al Adrem Invest Bucureşti, care va amenaja, la Suceava, viitoarea centrală de termoficare în cogenerare de înaltă eficienţă, a venit în reşedinţa de judeţ cu o copie a contractului în cauză. Pe de altă parte, reliefează Lungu, pentru ca finanţarea să devină operaţională, municipalitatea  suceveană se vede nevoită vândă către Bioenergy Suceava, sucursală locală a Adrem Invest, cele 5 hectare de teren din Lunca Sucevei, pe care este în curs de construire noua centrală termică. Aceasta întrucât, un articol din contractul agreat la Viena prevede că  trebuie făcută  dovada că debitorul a dobândit dreptul de proprietate deplină şi necondiţionată asupra terenului şi că acesta din urmă este liber de orice construcţie şi sarcină, demersul fiind necesar „pentru a permite şi asigura eficienţa şi aplicabilitatea ipotecii imobiliare creată în favoarea creditorului”. Primarul Lungu spune că va propune vânzarea celor 5 hectare aprobării plenului deliberativului, cu prevederea expresă ca dobânditorul să nu poată schimba destinaţie terenului respectiv. „În acest contract, la art. 19, se vine cu o condiţionare din partea băncii, aceea ca Bioenergy Suceava să fie proprietarul terenului, în prezent acesta din urmă fiind atribuit printr-un contract de concesiune pe o durată de 30 de ani. Până la urmă, este o condiţie corectă şi normală, ca atare, voi convoca o şedinţă a Consiliului Local pentru a propune vânzarea suprafeţei de 5 de hectare. Primăria nu are nimic de pierdut, pentru că preţul de vânzare este mai mare decât valoarea concesiunii”, precizează ocupantul fotoliului din Areni.  Ion Lungu precizează că evaluarea suprafeţei în cauză va fi făcută de către un evaluator autorizat, însă, potrivit aprecierilor sale, preţul de vânzare va depăşi 300.000 de euro, valoarea concesiunii pe 30 de ani, pe care s-a obligat să o achite, la bugetul local, Adrem Invest. Şeful administraţie locale a precizat că, în urma discuţiilor de la Suceava, s-a concluzionat că există şanse reale ca noua centrală să înceapă a funcţiona, cel mai târziu, din luna noiembrie a acestui an. „Este o veste bună, deoarece este greu de făcut investiţii, în condiţiile în care un credit de peste 62 de milioane de euro se acordă foarte greu. De aceea şi municipalitatea trebuie să vină în întâmpinare şi să sprijine construirea acestei centrale”, a explicat primarul municipiului Suceava, Ion Lugu.