25 aprilie 2013


Centrală pe biomasă, iluminat ecologic şi transport electric  cu fonduri elveţiene
·        Neoficial, în cadrul unui program european cu finanţare elveţiană, Suceava are şanse să obţină bani pentru 3 din cele 10 proiecte selectate la nivel naţional,              
Toate cele 3 proiecte sucevene pentru accesarea de fonduri elveţiene au trecut de comisia de selecţie şi au fost înaintate în vederea aprobării finanţării, a anunţat ieri, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. Edilul şef sucevean precizează că ultimul cuvânt îl va avea Ambasada Elveţiei la Bucureşti, 67,4 puncte adunând proiectul privind realizarea unui sistem de încălzire şi iluminat pe bază de energii alternative în Complexul comercial „Bazar”, respectiv cu centrală pe biomasă, panouri fotovoltaice, ecologice şi economice.  Cel de al doilea este proiectul de management modern şi eficient al iluminatului public din municipiul Suceava, cu 56,3 puncte. În cauză este extinderea reţelei de iluminat public ecologic şi economic în cartierele „George Enescu” şi pe străzile „Mărăşeşti”, „Universităţii”, „Traian Vuia”, „Grigore Alexandru Ghica”, „Cernăuţi” şi „Alexandru cel Bun”. Ce de al treilea proiect este cel intitulat „Electromobilitate-Vehicule electrice pentru o municipalitate verde” care a strâns 55,6 puncte. În situaţia în care va obţine finanţarea, Primăria Suceava ar putea achiziţiona 18 autovehicule electrice, iar pe teritoriul municipiului se vor amenaja 30 de puncte de încărcare a acumulatorilor. În mod neoficial, din cele 10 proiecte selectate la nivel naţional, pentru accederea de fonduri elveţiene, municipiul Suceava are propuse înspre finanţare 3 proiecte.               
Proiectele, apreciate la peste 13 milioane de euro, au fost depuse în cadrul unui program european cu finanţare elveţiană pe Măsura 2 - „Mediu şi infrastructură”. Grantul elveţian este de 85% din totalul finanţării, co-participarea autorităţii locale fiind de 15%.  Programul amintit are mai multe componente, precum cele de reabilitare termică a clădirilor, termoficare, furnizare de energie, iluminat public, transport public şi planificare urbană. Suma pusă la bătaie de partea elveţiană este de 40 de milioane de franci elveţieni, finanţate urmând a fi de maxim 10 proiecte din 4 localităţi urbane beneficiare din România.