08 aprilie 2013


Expropriaţii discriminaţi ai centurii ocolitoare pot obţine câştig de cauză în instanţă 
·        Preşedintele CJ, Cătălin Nechifor susţine că, deja, unii dintre nemulţumiţi au obţinut hotărâri favorabile, fiind de părere că, pe principiul precedentului, dreptatea ar putea fi şi de partea celorlalţi reclamanţi.
·        Potrivit noului act normativ privind exproprierea, circa 300 de proprietari au dreptul doar 1 euro la 3 metri pătraţi, în timp ce, în prima etapă, s-au acordat până la 38 de euro pe metru pătrat.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, îi îndrumă pe expropriaţii nemulţumiţi ai centurii ocolitoare a municipiului Suceava să se adreseze, în continuare, instanţei. Este vorba despre proprietarii de terenuri din satele Sfântu Ilie, Şcheia şi Mihoveni, care fac obiectul celei de a doua etape a despăgubirilor, acordate în baza unui act normativ considerat discriminatoriu, de către cetăţenii afectaţi. Nechifor recunoaşte că anul trecut, ministrul Justiţiei de atunci, Titus Corlăţean, promitea că se va găsi o soluţie, însă, până la această dată, legislaţia nu a fost amendată. „Din păcate, până acum, nu s-a putut schimba cadrul legal, fiind dată o lege care, din nefericire, a intervenit în mod discreţionar, în trecut, în anii 2007-2010, plătindu-se, pe suprafeţele preluate de către stat, preţuri  foarte mari pe metrul pătrat. Cei care au rămas în zonele Sfântu Ilie, Şcheia şi Mihoveni, au primit, cu legea nouă, din 2010, sume foarte mici”, a declarat Nechifor. Şeful executivului judeţean face acest demers după ce persoanele defavorizate s-au plâns că terenurile de pe traseul centurii ocolitoare a Sucevei le-au fost „preluate abuziv, iar despăgubirile sunt date în batjocură”. Aceştia reclamă că, pentru a obţine o despăgubire justă, sunt obligaţi se adreseze organelor judecătoreşti, însă, cei mai mulţi sunt pensionari şi nu au bani pentru a-şi susţine cauza. Nechifor susţine că, deja, unii dintre nemulţumiţi au câştigat în instanţă, fiind de părere că, pe principiul precedentului, dreptatea ar putea fi şi de partea celorlalţi reclamanţi. „Din punct de vedere al procedurilor, o dată câştigată o speţă pe această situaţie, ea se aplică, obligatoriu, similar, şi la speţele care intervin în perioada următoare. Există deja cazuri câştigate de către câţiva cetăţeni, iar în următoarele, procedura ar fi simplificată”, relevă şeful administraţiei judeţene sucevene. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a subliniat că persoanelor care nu-şi permit să angajeze un avocat, li se va oferi consultanţă prin intermediul specialiştilor executivului. „Încercăm să ajutăm oamenii cu consultanţă juridică. Cei care au dificultăţi în a găsi un avocat sau prezintă o soluţie juridică mai complexă, pot să apeleze la noi, pentru că suntem în măsură să oferim ajutor”, a explicat Cătălin Nechifor. Din informaţiile oferite de reclamanţi, în situaţia amintită se află circa 300 de proprietari care, potrivit noului act normativ privind exproprierea, au dreptul, „pe terenuri agricol excepţionale şi „pretabil” la investiţii imobiliare”, doar 1 euro la 3 metri pătraţi. Aceasta în timp ce „pe toate râpele s-au acordat de la 30 la 38 de euro pe metru pătrat”.