25 aprilie 2013


 Viitorul termoficării sucevene, tranşat după aprigi dispute în Consiliul local         
·         „Dacă mergem în această structură, cu Termica, riscăm să intrăm cu Primăria în faliment”, a reliefat edilul şef,  Ion Lungu, adăugând că situaţia este disperată, „aceea de a nu mai putea de asigura căldură pentru populaţie”.
·        „Este cea mai mare investiţie în judeţul Suceava, din ultimii 5 ani...,  un pionierat în domeniul asigurării apei calde menajere şi încălzirii”, a evidenţiat Bogdan Antonescu, administratorul Bioenergy.
·        Opoziţia PDL a cerut dublarea valorii garanţiei, în caz de nepunerea în folosinţă a centralei în luna noiembrie, însă amendamentul propus de Lucian Harşovschi nu a trecut. 
După două ore şi jumătate de dezbateri, consilierii locali au aprobat ieri, în şedinţă ordinară, vânzarea a 5,77 de hectare de teren către societatea comercială Bioenergy Suceava, sucursală  a Adrem Invest Bucureşti, companie care amenajează noua centrală de termoficare a municipiului Suceava. Preţul de vânzare este de 313.496 de euro, respectiv, 1,37 de milioane de lei, acesta rezultând în urma evaluărilor  făcute de evaluatorul autorizat Romcontrol Suceava, conform pieţei imobiliare. Dezbaterile de ieri, au venit după ce, pe 21 martie, Raiffeisen Bank International a condiţionat semnarea contractului de finanţare în valoarea de circa 62 de milioane de euro, de prezentarea dovezii potrivit căreia debitorul(Bionergy Suceava) a dobândit dreptul de proprietate deplină şi necondiţionată asupra terenului şi că acesta din urmă este liber de orice construcţie şi sarcină. Demersul a fost justificat prin necesitatea „permiteri şi asigurării eficienţei şi aplicabilităţii ipotecii imobiliare creată în favoarea creditorului”. Conform contractului de vânzare-cumpărare, în cazul în care cumpărătorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale, cu privirea la realizarea investiţiilor şi furnizarea energie termice, la termenul şi în condiţiile prevăzute, municipiul Suceava va executa garanţia de bună execuţie, de 479.191 de euro pe care a constituit-o Bioenergy.
Primarul Ion Lungu a pus în vedere consilierilor locali că, în condiţiile actuale CET pe cărbune nu mai poate funcţiona, necesarul pe sezon rece fiind de 10 de milioane de lei, adică 1000 de miliarde de lei vechi. „Trebuie să avem responsabilitate şi curaj. Suntem într-un moment de răscruce, iar dacă nu se aprobă vânzarea, trebuie să găsim alte soluţii. Ca primar vă spun, nu văd care sunt acestea. Dacă mergem în această structură, cu Termica, riscăm să intrăm cu Primăria în faliment”, a reliefat edilul şef,  Ion Lungu, adăugând că proiectul  este supus aprobării „într-o situaţie disperată, aceea de a nu mai putea de asigura căldură pentru populaţie”. Bogdan Antonescu, administrator al Bionergy, a precizat că valoarea contractului este de 82 de milioane de euro, până acum investitorul plătind, deja, către furnizorii de echipamente 24 de milioane de euro. Antonescu a reafirmat angajamentul ferm al Adrem Invest şi Bionergy de a începe furnizarea de agent termic în luna noiembrie, drept dovadă fiind şi scrisoarea de garanţie de aproape 500.000 de euro, sumă care poate fi execută imediat. „Nu cred că există multe companii în România care să-şi asume asemenea riscuri, şi să facă o investiţie care - consider eu - este cea mai mare investiţie, în judeţul Suceava, din ultimii 5 ani. Şi, în mod cert, aceasta este un pionierat în domeniul asigurării apei calde menajere şi încălzirii”, a evidenţiat Bogdan Antonescu.
·        Preţul de livrare la gardul centralei va fi 143 de lei pe fiecare gigacalorie, consumatorii casnici urmând a achita efectiv aproximativ 270 de lei pe gigacalorie, inclusiv contravaloarea transportului şi distribuirii.  
Reprezentatul opoziţiei PDL din Consiliul Local, Lucian Harşovschi,  a cerut dublarea valorii garanţiei, până la aproape 1 milion de euro. Astfel, în situaţia în care Bioenergy nu va respecta termenul de 9 noiembrie, după executarea sumei, Termica şi municipalitatea să poată plăti combustibil pentru producerea şi furnizarea de energie termică de la CAF-uri. „Dacă pe 9 noiembrie, nu se dă apă caldă şi căldură, se execută garanţia dublă. Astfel, cu aceştia bani, sperăm să putem duce o iarbă”, a arăta Lucian Harşovschi, însă amendamentul social-democraţilor fost respins.  
Firma Bionergy s-a angajat să furnizeze agent termic pentru preparare a apei calde şi încălzire de la data de 9 noiembrie, preţul acestuia fiind de circa 143 de lei pe fiecare gigacalorie, inclusiv TVA. La acesta din urmă, societatea comercială Termica va adăuga  tariful pentru transportul şi distribuirea energiei termice, consumatorii casnici urmând a achita efectiv aproximativ 270 de lei pe gigacalorie. Conform criteriului de atribuire a licitaţiei, la gardul „centralei”, după primii 5 ani de funcţionare a noii centrale cogenerare de înaltă eficienţă, Bioenergy Suceava va stabili preţul de furnizare a energiei termice în conformitate de reglementările Autorităţile Naţionale de Reglementare în Energie(ANRE). În cazul în care contractul încetează din alte motive decât ajungerea la termen, caz fortuit sau forţă majoră, cumpărătorul terenului, Bioenergy, este obligat să asigure furnizarea energiei termice până la găsire unei soluţii de alimentare, de către municipalitate, dar nu mai mult de 6 luni de la încetarea contractului.