28 aprilie 2013


Judeţul Suceava, între primele 5 pe ţară la finanţări europene pentru dezvoltare rurală  
·        În primul trimestru, la OJPDRP au fost verificate 110 de dosare de rambursare, valoarea cererilor de plată fiind de peste 42,3 milioane lei.              
Suceava se află  între primele judeţe din ţară în ceea ce priveşte numărul de contracte de finanţare în derulare în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală(PNDR). Potrivit directorul executiv al Oficiului Judeţean pentru Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit(OJPDRP), Mihai Moraru, la această dată, suma contractată la nivelul judeţului Suceava este de 196 de milioane de euro, fonduri europene şi de la bugetul de stat, iar în condiţiile în care plăţile sunt programate inclusiv pentru următorii 2 ani, rambursările se ridică la aproximativ 107 milioane de euro. Pe de altă parte, recent s-a publicat raportul provizoriu privind aplicarea Măsurii 3.1.3, „Încurajarea activităţilor turistice”, după primele evaluări, judeţul Suceava urmând a obţine finanţare pentru 107 pensiuni şi unităţi agro-turistice, ceea ce înseamnă 15% din totalul proiectelor disponibile la nivel naţional.
·        Circa 1000 de noi locuri de cazare, prin Măsura privind încurajarea activităţilor turistice.
 „Noi considerăm că este un număr bun şi care sperăm să mai crească ca, în urma soluţionării contestaţiilor, cu până la 20 de proiecte. Aceasta ar presupune, în total, 1000 de locuri de cazare”, a declarat directorul executiv al Oficiului Judeţean pentru Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit(OJPDRP), Mihai Moraru, menţionând că, la accesarea de proiecte în cadrul PNDR, Suceava este în primele 5 judeţe pe ţară. În primul trimestru al anului 2013, lucrătorii OJPDRP au instrumentat 28 de noi dosare la Măsura 1.2.1-„Modernizarea exploataţiilor agricole”, 4 la Măsura 1.2.3-„Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”, 11 la Măsura 3.13- „Încurajarea activităţilor turistice”, 78 pentru Măsura 3.1.2-„Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi” şi 18 la Măsura 3.2.2-„Renovarea şi dezvoltare satelor”. Dintre acestea, 13 au fost declarate neconforme. În aceeaşi perioadă, la OJPDRP au fost verificate 110 de documentaţii prin care se solicită rambursarea de fonduri, valoarea cererilor de plată fiind de peste 42,3 milioane lei.