07 aprilie 2013


Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, sceptic în privinţa regionalizării
·        „Nu sunt convins că va trece Constituţia, că va fi regionalizare”, opinează şeful administraţiei judeţene sucevene.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava este rezervat în ceea ce priveşte concretizarea, într-un viitor foarte apropiat, a iniţiativelor de regionalizare a României. „Este un subiect despre care nu ştim nimic oficial şi care - daţi-mi voie - am încă rezerve că se va întâmpla. Eu o spun acum public: nu sunt convins că va trece Constituţia, că va fi regionalizare, că va fi un proiect sau altul”, punctează şeful administraţiei judeţene sucevene, menţionând că de regionalizare se tot vorbeşte de jumătate de an,  fiind o temă de campanie impusă de PDL. Nechifor opinează că noua organizare administrativ-teritorială nu trebuie să se face la presiunea „străzii”, fiind vorba, mai degrabă, despre o decizie politică. „Nimeni nu va muta Suceava de aici, însă trebuie să avem o discuţie, să vedem dacă într-adevăr vrem regionalizare, pe ce profil şi cu câte regiuni. Deocamdată, noi avem un fel de regiune, Regiunea de Dezvoltare Nord Est, cu 6 judeţe, respectiv Suceava, Botoşani, Iaşi Bacău, Vaslui şi Neamţ”, subliniază preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.
·        „Dacă cineva(...) se simte nedreptăţit, acesta va putea bloca respectiva iniţiativă, prin folosirea dreptului de veto”, explică Nechifor
Şeful executivului judeţean susţine că, în cadrul Regiunii de Dezvoltare Nord Est, judeţul Suceava a luat peste 20% din totalul fondurilor alocate pentru dezvoltare regională, din anul 2000 încoace. Iaşi, un judeţ şi o reşedinţă de judeţ mai mari, au primit, potrivit lui Nechifor, 23% din bani, restul celor 4 judeţe, situându-se sub Suceava, din acest punct de vedere. „Deci, repartizarea a fost una echitabilă, şi, dacă va fi  capitala noii regiuni la Suceava, aceasta nu va însemna că Iaşi sau Bacău vor muri”. Cătălin Nechifor reliefează că proiectul de organizare administrativ-teritorială, care urmează a fi asumat de către Guvern, garantează protejarea judeţelor împotriva unor decizii nefavorabile, viitorii viceguvernatori, adică actualii preşedinţi de consilii judeţene, având drept de veto, în luarea deciziilor. „În faza de proiect se discută ca această abordare administrativă să aibă un guvernator, iar toţi cei care sunt preşedinţi de consilii judeţene, să fie, automat, viceguvernatori sau vicepreşedinţi ai regiunii, cu drept de veto. Este un lucru foarte important, care înseamnă că, dacă cineva de la Suceava, Iaşi, Bacău, Neamţ, Vaslui sau Botoşani se simte nedreptăţit, acesta va putea bloca respectiva iniţiativă, prin folosirea dreptului de veto”, explică preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor.