01 aprilie 2013


Deversări de ape neepurate sau epurate parţial, în râurile sucevene
·        Depăşiri sunt înregistrate la indicatorii de calitate azot amoniacal şi fosfor”, declară comisarul şef de mediu Adriana Angela Iordache.
·        În nu mai puţin de 12 rânduri, SGA a aplicat penalităţi fiecăruia dintre staţiile de la Suceava, Siret, Solca şi Liteni.
·        Un raport al SGA releva că, în 2012, epurată corespunzător a fost o cincime din volumul de 22 de milioane de metri cubi de ape uzate evacuate în emisari.
Ape uzate insuficient epurate ajung în cursurile de apă, rezultă în urma unor verificări privind modul de funcţionare a instalaţiilor de epurare din judeţul Suceava. Concluziile au fost trase după ce lucrătorii Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu şi cei ai Sistemului de Gospodărire a Apelor au controlat staţiile de epurare a apelor uzate aparţinând sistemului public de canalizare-epurare din Suceava, Cîmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Rădăuţi, Vatra Dornei, Gura Humorului, Siret şi Solca, toate aflate în administrarea societăţii comerciale ACET Suceava. Verificate au fost, de asemenea, şi cele din Broşteni, Cajvana, Dolhasca, Frasin, Liteni, Milişăuţi, Salcea şi Vicovu de Sus, obiective administrate de către autorităţile unităţilor administrativ-teritoriale în cauză.
Astfel, anul trecut, dintre cele 12 staţii de epurare a apelor uzate, doar una singură, respectiv cea de la Salcea nu a fost penalizată de lucrătorii Sistemului de Gospodărire a Apelor, fiind încă în perioada de garanţie.  Pe de altă parte, îngrijorător este faptul că două dintre obiective, în speţă cele de la Solca şi Dolhasca sunt nefuncţionale, precum şi randamentul scăzut al instalaţiilor, cuprins între 40 şi 90%.   La fel de îngrijorător este şi aceea că, în nu mai puţin de 12 rânduri, penalităţi s-au aplicat fiecăruia dintre obiectivelor de la Suceava, Siret, Solca şi Liteni, valoarea acestora fiind de 235.363 de lei, 73.630 de lei, 7.388 de lei şi, respectiv, de 2.640 lei. Staţiile de la Cîmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului au fost penalizate de câte 11 ori, în ordine, din acest punct de vedere, venind cele de la Fălticeni şi Broşteni-cu 10 câte penalizări, Rădăuţi şi Vatra Dornei-cu câte 5 penalizări fiecare şi Broşteni- cu 4 penalizări. „Penalităţile provin, cu precădere, din depăşirile înregistrate la indicatorii de calitate azot amoniacal şi fosfor. Pentru toate deversările de ape uzate, neepurate sau epurate parţial, în emisar, ca urmare a funcţionării necorespunzătoare a staţiilor de epurare din municipiile Suceava şi Fălticeni, au fost obţinute avize favorabile din partea Administraţiei Bazinale de Apă „Siret” Bacău”, a declarat comisarul şef Adriana Angela Iordache.
Verificările la staţiile de epurare au fost cerute de către prefectul de Suceava, Florin Sinescu, după ce un raport al  Sistemului de Gospodărire a Apelor releva că, în 2012, epurată corespunzător a fost puţin peste o cincime din cei peste 22 de milioane de metri cubi de ape uzate evacuate în emisari.  „În cursul anului 2012, în reţeaua hidrografică a judeţului Suceava a fost evacuat un volum total de 20,2 milioane de metri cubi de ape uzate, epurându-se corespunzător doar 22% din acest volum”, atrăgea atenţia Corneliu Vornicu, şeful SGA.