11 aprilie 2013


Primăria Suceava, obligată de instanţă plătească TASA daune de peste 300.000  de euro
·        Suma reprezintă contravaloarea chiriei neachitate pentru halele ocupate, încă din 2004, de către firma de transport local de persoane TPL 
·        De aproape un deceniu, între cele două părţi există o stare conflictuală, legată de faptul că TPL este proprietarul terenului de pe strada „Aurel Vlaicu”, iar TASA, cel al halelor şi platformele betonate.
Instanţa a obligat municipalitatea suceveană să achite, către  societatea Transporturi Auto S.A. Suceava, membră a holdingului sibian Atlasib, chirii neachitate şi penalităţi aferente în valoare de 318.000 de euro. Primarul municipiului Suceava a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că suma cu pricina este prinsă în bugetul pe anul acesta şi că aceasta este datorată în contul chiriei datorate de societatea de transport public local(TPL), care ocupă, din 2004, halele care aparţin societăţii reclamante. Acestea din urmă au aparţinut societăţii Transport Public şi Servicii(TPS) şi câştigate de TASA, după ce Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava a scos la licitaţie activele fostul operator de  transport municipal de călători. „Este vorba despre o plată de 318.000 de euro câştigată în instanţă de cei de la TASA, reprezentând chiria datorată începând din 2004, de când această societate nu a putut folosi halele pe care le ocupă TPL. La propunerea membrilor AGA, noi am prins suma în bugetul local pe 2013, la capitolul daune, fiind aprobată de Consiliul Local”, precizat şeful executivului local.           
Lungu evidenţiază că, chiar şi aşa, situaţia nu este nici pe departe lămurită, întrucât, de aproape un deceniu, între cele două părţi există o stare conflictuală, legată de faptul că TPL, moştenitoarea TPS, este proprietarul terenului de pe strada „Aurel Vlaicu”, iar TASA, cel al halelor şi platformele betonate amenajate pe respectiva suprafaţă. Edilul şef spune că a avut o întrevedere cu un oficial al Atlasib, ambele părţi fiind de acord asupra găsirii unei soluţii de dezamorsarea a conflictului.               „TPL este proprietarul terenului, fiind intabulat cu acesta, cei de la TASA fiind proprietari pe hale şi platformele betonate din curte. Este o situaţie conflictuală, săptămâna trecută având loc o tentativă de executare silită. Am avut o discuţie cu Daniel Micu, preşedintele de la Sibiu al Consiliului de Administraţie al TASA, şi am încercat să propunem o soluţie de dezamorsare acestui conflict. După ce tacit s-a căzut de acord, urmează să facem o ofertă din partea Primăriei, în caz contrar, existând premise să ne mai judecăm încă 10 ani”, subliniază edilul şef sucevean. Primarul crede că o variantă amiabilă ar consta în împărţirea, între cele două societăţi, atât a terenurilor, cât şi clădirilor. „Unul dintre principalele proiecte pe care le vom face pe Zona Metropolitană este legat de transportul de călători, de ceea  trebuie să găsim o situaţie de reglementare a acestei situaţii patrimoniale. Vrem să depunem proiecte europene, pentru noua societate de transport metropolitan, să aducem, la Suceava, un nou parc auto, iar proiectele nu pot fi aprobate decât dacă situaţia patrimoniului este clarificată”, a conchis primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. 
La începutul anului 2005, Atlasib a fost declarat câştigătorul licitaţiei organizată de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava, pentru vânzarea activelor societăţii de transport  public de persoane TPS. La mezat au fost scoase clădirea administrativă şi garajele societăţii,  ale căror valoare se ridica la 5,5 miliarde lei vechi, precum şi mai multe utilaje.  Finanţele sucevene au organizat această licitaţie în vederea recuperării unor debite de 46 miliarde  de lei vechi lei, pe care TPS le avea  către bugetul consolidat la statului.