Judeţul Suceava, pe primul loc în ţară la numărul
de operatori din agricultura ecologică
·
În
sistemul de agricultură ecologică figurează 30.817 de hectare de terenuri
agricole, 39.074 de bovine şi 35 de operatori din apicultură, cu 3.191 de
familii de albine.
Judeţul Suceava ocupă deţine prima poziţie în ţară,
din punct de vedere al numărului de operatori din agricultura ecologică,
informează Beatrice Botuşan, consilier superior în cadrul Direcţiei Judeţene
pentru Agricultură Suceava. Potrivit specialistului DAJ, Suceava deţine
supremaţia cu 4.358 de operatori din producţia animalieră, înregistraţi, la
sfârşitul anului 2012, cu teren arabil, precum şi cu păşuni şi fâneţe. Judeţul
Suceava urmat este, în ordine, de judeţele Caraş Severin(3.754 de operatori),
Bistriţa Năsăud(3.088), Alba(2.990), Iaşi(1.929), Cluj(1.440), Hunedoara(1.162)
şi Maramureş(1.010). Botuşan precizează că Suceava a ocupat în fiecare an acest
loc, în intervalul 2007-2012, numărul operatorilor crescând cu 1.693 de nou
înregistraţi. În aceeaşi perioadă, mărimea suprafeţelor înregistrate în
sistemul de agricultură ecologică a crescut de la 13.844 de hectare la 30.817
de hectare, respectiv cu 16.973 de hectare. Din totalul de 30.817 hectare de
tren arabil, estimat la finele lui 2012, 675 de hectare sunt ocupate cu
terenuri arabile, iar 30.142 de hectare, cu păşuni şi fâneţe. Astfel,
terenurile arabile înregistrate în sistem ecologic ocupă 8,8% din suprafaţa
agricolă a judeţului, în timp ce acest sistem cuprinde 18% din suprafaţa totală
cu păşuni şi fâneţe. Consilierul superior în cadrul Direcţiei Judeţene pentru
Agricultură, Beatrice Botuşan, subliniază, de asemenea, că în sistemul de
agricultură ecologică este înregistrat 22,8% din efectivul de bovine al
judeţului Suceava. Este vorba despre 39.074 de capete, dintre care 23.460 sunt
vaci cu lapte. În 2012, în judeţ s-au
înregistrat 35 de operatori din apicultură, aceştia deţinând 3.191 de familii
de albine.
Agricultura ecologică presupune un sistem durabil de gestionare
caracterizat prin sănătatea solului, apei, plantelor şi animalelor, produse de
calitate superioară care nu dăunează mediului şi omului. Totodată, agricultura
ecologică este sistemul de producţie caracterizat prin reducerea la minim a
utilizării substanţelor chimice de sinteză.