05 aprilie 2013


Sucevenii fug de reabilitarea termică cu bani europeni, de teamă să nu fie siliţi la plata integrală a lucrărilor
·        În măsura în care pe parcurs se constată nereguli, proiectul este declarat neeligibil, iar toată suma va trebui suportată de către populaţie şi parteneri”, relevă şeful administraţiei locale, Ion Lungu.
·        O piedică în calea celor mai curajoşi dintre proprietari, o constituie şi obligaţia achitării la zi a facturilor către firmele care furnizează serviciile de utilităţi.
Pregătirile pentru implementarea proiectului privind creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe „nu prea au eficienţă”, a declarat, într-o conferinţă de presă, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. Edilul şef  sucevean crede că, după principiul „frica păzeşte bostănăria”, proprietarilor de apartamente le teamă să se implice în asemenea proiecte,  aceştia auzind - şi pe bună dreptate – că, în cazul unor nereguli depistate de verificatori, finanţarea europeană va trebui returnată, iar  toată cheltuielile li se vor pune lor în cârcă. Pe de altă parte, o piedică în calea celor mai curajoşi dintre proprietari, o constituie şi obligaţia achitării la zi a facturilor către firmele care furnizează serviciile de utilităţi, deziderat relativ greu de atins, în condiţiile în care locuitorii Sucevei au printre cele mici venituri salariale din ţară. „Din păcate, pe fonduri europene, restricţia şi disciplina sunt mult mai mari, punându-se şi acea condiţie ca asociaţiile de proprietari să nu aibă restanţe la operatorii de utilităţi. Sigur, trebuie respectată eligibilitatea proiectului, iar în măsura în care pe parcursul derulării se constată nereguli, nefiind bani sau neplătindu-se la timp cotele pentru cofinanţare, acesta este declarat neeligibil, iar toată suma va trebui suportată de către populaţie şi parteneri”, relevă şeful administraţiei locale.  În luna martie a cestui an, la serviciul specializat al executivului municipal s-au înregistrat documentaţii înaintate de către proprietarii din 4 blocuri, acestea din urmă având 122 de apartamente. Este vorba despre imobilele de locuit de pe străzile „Mihai Viteazu”, „Vasile Bumbac”, „Ştefan cel Mare” şi „Ana Ipătescu”, proprietarilor în cauză, în funcţie de veniturile realizate, revenindu-le o cotă de participare de 20% sau, după caz, de 30% din contravaloarea lucrărilor.

·        În aşteptare sunt 3.500 de unităţi de locuit, însă dosare de anvelopare au fost depuse doar pentru 245 de apartamente.
Astfel, în total, Primăria a reuşit să adune solicitări pentru reabilitarea termică a 245 de apartamente, deşi, potrivit unui inventar, obiect al cererilor de finanţare cu fonduri europene ar putea face 3.500 de unităţi de locuit. Este forte puţin, pentru că noi ne-am propus, să reabilităm în perioada imediat următoare, aproximativ 3500 de apartamente. În bugetul local, cu această destinaţie, respectiv drept cofinanţare a municipiului Suceava,  am prins suma de 1 milion de lei. Vrem să vedem exact numărul de solicitări care vor fi şi vom încerca să fim foarte operativi. Aşteptăm în continuare să vină cereri, pentru a anvelopa, în intervalul care vine, cât mai mult apartamente”, a iterat primarul Sucevei Ion Lungu.
Potrivit ghidului şi programului pilot, anvelopate pot fi locuinţele construite în perioada 1950-1990, beneficiarii, adică proprietarii de apartamente şi Primăria, participând, al un loc, cu 40% din resursele financiare necesare. În blocurile în care peste 50% din familii au venituri mai mici de 150 de euro, bugetul local va suporta 30% din fonduri, iar proprietarii vor asigura partea lor de 10%. Participarea va fi de împărţită, în mod egal, acolo unde veniturile a peste 50% din proprietari nu depăşesc 350 de euro pe familie. Primăria va veni cu 10% din finanţare în situaţia în care peste jumătate din familiile de pe un condominiu au venituri de sub 550 de euro, caz în care acestea din urmă vor avea, fiecare, câte un aport de 30% din contravaloarea lucrărilor.