16 aprilie 2013


Din cauza anotimpului rece prelungit, se anunţă un an dezastruos pentru apicultori
·        Albinele din judeţul Suceava încă nu au reuşit să facă zborul de curăţire, „mulţi dintre stupi fiind compromişi”.
·        Apicultorii au cheltuit mai mult cu hrana albinelor, paguba urmând a creşte şi din cauza perioadei scurte de „cules”.
Crescătorii de albine din judeţul Suceava se văd puşi în faţa unui nou an apicol care se anunţă deosebit de dificil. Cel puţin aceasta este părerea directorului executiv al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Suceava, Vasile Schipor, care precizează că de vină sunt iarna lungă şi temperaturile scăzute din această primăvară.  „Se înregistrează probleme foarte mari cu albinele din judeţ. Este ştiut faptul că, pe perioada iernatului, albinele trebuie să iasă afară şi să mai elimine ceea ce s-a adunat dăunător în organism. Însă, am avut o perioadă lungă de iarnă, fără temperaturi de măcar +5 grade Celsius, iar albinele nu au reuşit să facă nici un singur zbor de curăţire. A fost doar o singură zi cu + 12 grade Celsius şi, dacă măcar atunci ar fi putut apicultorii să acţioneze, însă acest lucru nu a fost posibil”, arată oficialul DAJ,  adăugând că există foarte mulţi stupi care au fost total compromişi. Schipor a evidenţiat că, pe durata iernii, albinele sunt hrănite cu miere sau cu sirop de zahăr, iar pe fondul a 6 luni de anotimp rece, cheltuielile apicultorilor au crescut în mod considerabil. La fel, întârziat mult este şi „culesul”, anul apicol 2013 anunţându-se unul deosebit de nefavorabil şi sub aspectul calităţii şi cantităţii mierii şi produselor melifere. „Anul acesta, albinele ies foarte greu din iarnă, slăbite şi nepregătite. De aceea, i-am sfătuit pe colegi ca, în aceste condiţii, să meargă cu stupii în judeţele din sudul judeţului nostru, precum în Iaşi sau Galaţi, unde sunt mai multe zile cu soare”, explică directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură.  În judeţul Suceava, la finele lui 2012, graţie sprijinului financiar european şi de la bugetul de stat, numărul familiilor de albine ajunsese la 20.500, comparativ cu 13.450, în 2008. Potrivit specialiştilor, zborurilor de curăţire au efecte benefice asupra sănătăţii albinelor, pentru efectuarea acestora fiind necesară o temperatură de minim + 10 grade Celsius la umbră.