17 august 2010

Dispar roşiile şi castraveţii bunicilor
Există riscul ca formele tradiţionale vegetale româneşti să dispară în foarte scurt timp, acestea neputând să facă faţă concurenţei externe de produse aspectuoase, dar cu slabe calităţi alimentare
În ultimul timp, produsele tradiţionale revin foarte mult în atenţia consumatorilor. Interesul survine tendinţei de dispariţie acestora de pe piaţă, fenomen constat mai ales în cazul legumelor. Un semnal de alarmă legat de pericolul pierderii formelor tradiţionale este lansat de Silvia Străjeru, directorul coordonator al Băncii de Gene Suceava, unitate unică în ţara noastră şi care are în aria de responsabilitate conservarea germoplasmei vegetale din România şi nu numai.
Dna Străjeru pune în vedere că în agricultura românească au pătruns o multitudine de forme de seminţe care modifică şi alteraează fondul genetic vegetal autohton, lucru posibil şi din cauza comodităţii cultivatorilor, care renunţă la multiplicarea şi duce mai departe a moştenirii bunicilor. Majoritatea seminţelor importate sunt hibrizi din care, într-adevăr, se obţin legume mari şi frumoase, însă cu calităţi alimentare care, de cele mai multe ori, lasă de dorit. Pe lângă toate acestea, seminţele de la recolta obţinută în România nu mai pot fi folosite în anii următori, marile companii internaţionale fiind interesate să-şi comercializeze anual produsele. „Globalizarea este bună, însă nu este obligatoriu ca toată lumea să aibă, spre exemplu, aceeaşi roşie sau acelaşi castravete în farfurie. Natura a creat o multitudine de forme şi de aceea nu trebuie să pierdem prilejul să le folosim. Există riscul ca formele tradiţionale să dispară în foarte scurt timp şi pentru a evita acest lucru trebuie să avem consumatori”, relevă şeful Băncii de Gene Suceava. Silvia Străjeru spune că, în acest sens, un rol principal îl are instituţia pe care o conduce, care multiplică şi furnizează seminţe cu calităţi tradiţionale operatorilor interesaţi. De asemenea, un aport revine şi simplilor cultivatori de la sate. „Multiplicăm şi furnizăm, mai ales seminţe de legume, diverşilor utilizatori din România, tocmai pentru a sprijini şi un alt tip de cultură. Totodată, vorbim cu oamenii, le explicăm care este importanţa şi rolul formelor tradiţionale, recomandându-le să le păstreze, să le multiplice şi să le transmită şi la vecini”, explică Silvia Străjeru, directorul coordonator al Băncii de Gene Suceava.