02 august 2010

Măsurile guvernamentale de reducere a personalului sapă adânc la rădăcina agriculturii sucevene

• Din structura DADR vor fi disponibilizaţi 70 din cei 102 angajaţi, directorul coordonator Dumitru Parasca atrăgând atenţia că „agricultură fără specialişti nu se poate
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a cerut direcţiilor de specialitate din judeţele ţării să fundamenteze noi organigrame, acestea urmând a fi întocmite sub imperativul reducerii a 65% din posturile pe care aceste instituţii le aveau prevăzute până în prezent. Drept urmare, în baza normativelor impuse de la centru, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava ar urma să pună pe liber 70 din cei 102 salariaţi, propunerea pentru noua organigramă fiind înaintată, zilele acestea la Bucureşti. În acest sens, personalul DADR va participa la un concurs organizat potrivit Ordinului nr. 518 din 15 iulie 2010, care aprobă regulamentul privind ocuparea prin examen a funcţiilor publice supuse reorganizării, prin reduceri, la nivelul aparatului propriu al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În consecinţă, după măsurile de ajustare, DADR va avea un total 32 de lucrători, dintre care 21 în aparatul propriu, iar 11 la Unitatea Fitosanitară şi Laboratorul de Nematologie „La Suceava rămân 32 de posturi alocate, dintre care 11 la Unitatea Fitosanitară şi Laboratorul Regional de Nematologie. Deci în structura efectivă a Direcţie pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală vor avea 21 de posturi, pentru acestea urmând a candida toţi cei care vor depune dosare şi vor îndeplini condiţiile de studii şi vechime, inclusiv pe post execuţie şi pe post de conducere”, relevă directorul Parasca. Şeful DADR spune că persoanele care nu trec de concurs vor primi aviz pentru concediere şi vor trebui să-şi găsească un alt loc de muncă sau să plece în şomaj.
• Conducerea DADR face apel la primării să preia specialiştii cu care au lucrat până acum
Dumitru Parasca face apel la consiliile locale din teritoriu să identifice posibilităţi de a prelua, măcar pentru o perioadă scurtă, specialiştii disponibilizaţi. Speranţele sunt însă destul de slabe, ştiut fiind faptul că, la rându-le, şi primăriile fac obiectul concedierilor de angajaţi. „Agricultură fără specialişti nu se poate. De aceea, conducerea Direcţie Agricole face un apel de suflet la consiliile locale care au posibilitatea, să preia pe specialiştii noştri care au lucrat şi lucrează la nivel de comune”, subliniază şeful DADR. Dl. Parasca dezavuează afirmaţiile potrivit cărora Direcţia Agricolă „nu a făcut nimic”, precizând că, pe lângă atribuţiile specifice, lucrătorii DADR s-au conformat întocmai directivelor din capitală, acordând, sprijin cu oameni şi Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură(APIA). Dumitru Parasca evidenţiază că în urma disponibilizărilor, de suferit va avea legătura cu teritoriul, în principal monitorizarea efectivelor de animale, suprafeţelor cultivate, culturilor calamitate în caz de inundaţii sau secetă etc. De precizat este şi faptul că desfiinţată este şi Direcţia de „Dezvoltare Rurală”, structură care se ocupa cu proiectele cu finanţare europeană şi care trece în subordinea directă a Ministerul Agriculturii.