30 august 2010

În cazul nestabilirii suprafeţei echivalente termic,

Peste 1 milion de lei vechi pentru căldura de pe casa scării sau cea de la ţevile care trec prin apartament
Nedeterminarea suprafeţei de către Termica sau firmele de repartitoare, după caz, poate fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 1000 până la 5000 de lei
Primăria a trimis adrese asociaţiilor de proprietari şi firmelor de repartitoare Techem şi Elsaco, informându-le pe acestea că, până la 30 noiembrie, sunt obligate să meargă în apartamente şi să calculeze suprafaţa echivalentă termic. Demersul are loc pe fondul amânării, săptămâna trecută, a aprobării proiectului de hotărâre privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, consilierul local Ovidiu Donţu, susţinând că iniţiativa legislativă locală nu este în spiritul ordinului Autorităţii Naţionale de Reglementare a Serviciilor Comunale (ANRSC). Viceprimarul Lucian Harşovschi susţine că intervenţia alesului social-democrat este total neavenită, la primărie venind şefi de asociaţii şi proprietari nemulţumiţi că actul normativ în cauză va fi aplicat cu întârziere. Adjunctul şefului executivului sucevean spune că nu înţelege poziţia lui Ovidiu Donţu, cu atât mai mult cu cât, în şedinţa comisiei de specialitate, consilierul PSD dăduse aviz favorabil proiectului de hotărâre. „După ce jumătate de şedinţă nu a spus nimic, dl Donţu s-a revoltat la acest punct de pe ordinea de zi, spunând că este nelegal. Cred că dl. Donţu este odihnit de pe urma atâtora concedii medicale luate pentru a nu fi dat afară de la Agenţia de Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Nici măcar nu ştia despre ce este vorba în proiectul de hotărâre de Consiliul Local, mai ales că, iniţial, în şedinţa comisiei din care face parte a dat un aviz favorabil”, relevă viceprimarul.
Lucian Harşovschi susţine că demersul lui Ovidiu Donţu este favorabil firmelor de repartitoare şi împotriva consumatorilor. Aceasta deoarece, după stabilirea suprafeţei echivalente termic, consumatorii vor fi trebui să plătească, în plus, cel mult la 10% din factura comună pe condominiu, şi nu 20%, potrivit cotei aplicate până în prezent sau, mai rău, între 30% şi 50%, conform noului ordin al ANRSC. „Dacă nu se stabileşte suprafaţa echivalentă termic şi se aplică ordinul ANRSC, atunci vor exista şi consumatori care vor achita în plus, în funcţie de lună, şi peste 1 milion de lei pentru cheltuielile comune de pe casa scării, subsol sau ţevile care le trec pin apartamente”, relevă viceprimarul Sucevei, Lucian Harşovschi. În municipiul Suceava există 870 de blocuri, cu 1866 de scări, şi 34.528 de apartamente, dintre acestea din urmă, 10.156 având centrală proprie pe gaze naturale, restul de 24.372 fiind racordate la sistemul centralizat de termoficare. Din cele 24.372 de apartamente branşate la Termica, 1800 sunt utilate robinete termostat şi repartitoare de costuri.
Nedeterminarea suprafeţei echivalente termic de către Termica sau firmele de repartitoare, după caz, poate fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 1000 până la 5000 de lei.