Chiar dacă recolta este sub cea din 2009
Suceava are grâu bun de pâine
• În ciuda ploilor prelungite din iunie, peste 90% din producţia anului 2010 este panificabilă
Recoltatul cerealelor este la final în judeţul Suceava. Potrivit specialiştilor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală de pe cele aproape 20.000 de hectare cultivate cu grâu, secară şi triticale s-a realizat o producţie de peste 2700 kg pe hectar, acesta fiind mai mică decât cea de 3100 kg la hectar, înregistrată anul trecut. Cauza constă în condiţiile meteorologice proaste de dinainte de începerea campaniei de vară, suprafeţe întinse din judeţ fiind puse la pământ de vijelii sau afectate de băltiri şi revărsări de ape. Potrivit unui raport al Prefecturii de suferit au avut 1701 hectare de grâu şi 451 de hectare de orz, orzoaică şi ovăz, o mică parte din producţie fiind supusă şi încolţirii în spic. De asemenea, pierderi de producţie sunt consemnate şi de pe urma bolilor foliare, terenul umed nepermiţând intrarea utilajelor în câmp, la aplicarea tratamentelor. Chiar şi în aceste circumstanţe, agronomii suceveni cred că peste 90% din producţia de grâu a anului 2010 este panificabilă. Aceasta în contrast cu ceea ce s-a întâmplat în sudul ţării, unde ploile a prins cultura grâului în perioada de coacere şi recoltare şi unde recolta este slabă cantitativ şi calitativ. „Putem spune că, în judeţul Suceava, grâul este panificabil, înregistrându-se foarte puţine suprafeţe la care gradul de încolţire a fost peste limita normală. Totuşi, producţia de anul acesta este mai redusă cantitativ cu circa 400 kg faţă de 2009”, subliniază Vasile Tofan. Operatorii din judeţul Suceava au început deja să-şi facă stocuri din noua recoltă, dl Tofan precizând că pentru grâul cu indicatorul de gluten superior se oferă între 0,50 lei şi 0,55 de lei pe fiecare kilogram. „Este un preţ bun, însă pentru a realiza şi profit, trebuie realizată o recoltă de 5000-6000 de kg la hectar”, a reliefat Vasile Tofan.