Peste 600 de producători suceveni de lapte, beneficiari de ajutoare de criză de la UE
• Exploataţiile pentru care se solicită sprijin trebuie să fie localizate în zonele defavorizate stabilite pin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR)
• Ajutorul specific este de cel mult 100 euro pe cap de vacă cu lapte şi se acordă pentru un efectiv cuprins între două şi 15 capete
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură(APIA) Suceava informează că, până la 31 august 2010, fermierii suceveni pot depune cereri pentru ajutorul acordat din Fondul European de Garantare Agricolă(FEGA) producătorilor de lapte de vacă din zonele defavorizate. Directorul coordonator al APIA, Angela Coroleucă arată că, potrivit HG nr. 755/2010, de acest ajutor specific beneficiază crescătorii de vaci de lapte, persoane juridice sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale constituite potrivit OUG nr. 44/2008. Şi persoanele fizice neautorizate pot veni cu solicitări, însă cu obligaţia autorizării şi depunerii, până la data de 25 octombrie 2010, a copiilor de pe certificatul de înregistrare la Registrul Comerţului. „Se acordă sprijin financiar producătorilor de lapte care sunt foarte afectaţi de criza din sectorul lactatelor. Este vorba despre o sumă compensatorie, în anul de cotă 2008-2009 APIA primind 625 de cereri, dintre care 3 au fost respinse”, precizează dna Coroleucă. Ajutorul specific se acordă pentru un efectiv cuprins între două şi maximum 15 capete vaci de lapte, iar pentru a beneficia de acest sprijin financiar producătorii de lapte trebuie deţină cotă de lapte pentru livrări şi/sau vânzări directe, iar efectivul de vaci de lapte pentru care solicită ajutor financiar să fie înscris în Registrul Naţional al Exploataţiilor. Totodată, numărul de vaci de lapte pentru care se solicită ajutorul specific anual trebuie menţinut în exploataţie pe perioada derulării schemei, obligatoriu fiind ca exploataţiile să fie localizate în zonele defavorizate stabilite pin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Cuantumul ajutorului specific este de cel mult 100 euro pe cap de vacă şi se calculează după finalizarea verificărilor, prin raportarea numărului de animale eligibile la plafonul de 22,4 milioane de euro, aferent acestei forme de sprijin. „Nerespectarea condiţiilor de eligibilitate prevăzute pentru acordarea ajutorului specific poate atrage, după caz, reducerea/excluderea de la plată, respectiv penalităţi/sancţiuni multianuale”, atrage atenţia Angela Coroleucă. Şeful APIA Suceava.