04 august 2010

Colectarea selectivă a cartonului şi plasticului, economii lunare de 90.000 de lei la bugetul municipal
Cetăţenii municipiului nu se sinchisesc să adune resturile pe categorii, doar 10% din întreaga cantitate fiind adunată de la containerele speciale, în timp ce restul provine de la staţia de selectarea Diasil
Municipalitatea suceveană face de economii de 90.000 de lei lunar de pe urma activităţii de colectare selectivă a deşeurilor. Anunţul este făcut de vicepriamarul Lucian Harşovchi, care spune că 40.000 de lei sunt economisite graţie aplicării, de la 1 iulie, a actului normativ care prevede o contribuţie de 100 de lei pe tonă datorată în cazul în care primăria nu-şi îndeplinea obiectivul anual de diminuare cu 15% a cantităţilor de deşeuri municipale şi asimilabile, anunţate şi încredinţate înspre eliminare finală. „Or, noi acum realizăm o recuperare de circa 30% a deşeurilor valorificabile”, reliefează Lucian Harşovschi.
Alte 50.000 de lei reprezintă economiile realizate, de către Diasil Service” prin selectarea materialelor recuperabile înainte de transportarea acestora pe rampa de deşeuri a municipiului Botoşani. Adjunctul şefului executivului local evidenţiază o slabă implicare a cetăţenilor municipiului, care nu se sinchisesc să adune resturile pe categorii. Astfel, din 1000 de metri cubi, doar 100 de metri cubi, adică a zecea parte, provin de la cele 130 de puncte de colectare deşeuri de pe raza reşedinţei de judeţ, diferenţa de 900 de metri cubi fiind recuperată la staţia de transfer a Diasil Service. În acest context, dl Harşovschi face apel ca materialele recuperabile de carton şi plastic să fie aruncate în containerele special inscripţionate, iar deşeurile umede să fie depozitate separat.
Reamintim că de pe 16 iulie, în urma închiderii platformei de la Fălticeni şi contractului dintre operatorul sucvean Rosal Grup şi cel botoşănean, Urban Serv, resturile din Suceava sunt transportate, cu maşini şi remorci de 18+18 tone, la groapa de gunoi a municipiului Botoşani.