04 august 2010

Un sucevean vrea să înfiinţeze asociaţia transportatorilor ilegali de persoane
• Acesta consideră că „organelor statului desfăşoară o acţiune concentrată ilegală, imorală, inumană, înjositoare şi de neexplicat de împiedicare a activităţii de transport ocazional cu autoturismul”
Un sucevean care se erijează în liderul transportatorilor ocazionali de persoane reclamă la Primăria Suceava faptul că i se interzice să stea sub pasarela rutieră de la Iţcani şi să facă curse clandestine pe relaţia Iţcani-Rădăuţi. Acesta este funcţionar public la o instituţie desconcentrată suceveană şi pretinde ca, în timpul liber, să nu i se pună piedici în practicarea, cu jumătate de normă, a transportului „la ocazie”. „Avem o reclamaţie venită din partea unui transportator care se erijează în liderul transportatorilor ilegali de persoane şi care cere primăriei ca, în termen de 30 de zile de la primirea cererii, să îi dăm voie să îşi desfăşoare activitatea şi să-şi facă o asociaţie de transport. Noi am primit scrisoarea, nu am anunţat Poliţia, dar i-am dat un răspuns”, subliniază viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harşovschi. În misiva adresată executivului local, prestatorul în cauză semnalează că transportatorii ocazionali de persoane cu autoturismul desfăşoară o activitate utilă, indiferent de condiţiile meteorologice, inclusiv în intervale de timp în care serviciile specializate autorizate nu au orar de lucru. Reclamantul spune că, muncind doar pentru a-şi întreţine familia, respectivii şoferi sunt trataţi de organelor statului ca fiind în ilegalitate, asupra lor luându-se măsuri drastice, începând de la amenzi de zeci de mii de lei şi până la ridicarea plăcuţelor de înmatriculare ale maşinilor. „Consider ilegală, imorală, inumană, înjositoare şi de neexplicat acţiunea concentrată a organelor statului, inclusiv campania denigratoare din presa locală, pentru împiedicarea activităţii de transport ocazional cu autoturismul. Vă solicit să dispuneţi încetarea imediată a acesteia şi să supuneţi Consiliului Local eliberarea de autorizaţii pentru acest transport”, se subliniază în scrisoarea remisă primăriei, în care sunt reliefate şi deficienţe în funcţionarea transportului public şi privat autorizate.
Atribuirea autorizaţiilor din municipiul Suceava s-a făcut cu acordul asociaţiilor profesionale existente, în limita unui total de 370 de autoturisme care au capacitatea de a asigura şi minimul de taximetre necesare pe timp de noapte.
Şoferii pot să presteze activitatea de taximetrie, iar procedura de atribuire a noi autorizaţii se declanşează, doar în situaţia în care se decide majorarea numărului acestora din urmă, prin hotărâre a Consiliului Local.