11 august 2010

Printr-o hotărâre guvernamentală
Banca de Gene, lăsată fără activitatea de colectare
• Pe lângă faptul că bugetul de stat nu alocă bani pentru misiuni de adunare a materialului genetic, din cauza ridicării personalităţii juridice unitatea suceveană nu mai poate participa nici la proiecte externe
Din cauza trecerii în subordinea Laboratorului Central pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor, specialiştii Băncii de Gene Suceava nu mai pot participa la proiecte internaţionale, alături de colegii de la instituţiile omoloage din lume. Aceasta întrucât, după transferul operat în 2009, unitatea suceveană nu mai are personalitate juridică şi, în consecinţă, nu este eligibilă în acest gen de proiecte. Întrucât de la bugetul de stat nu se mai acordă bani pentru misiuni de colectare a materialului genetic, ofertele venite de peste graniţă sunt mai mult decât binevenite pentru cercetătorii de la Suceava. „Ne-am pierdut personalitatea juridică din 2009, iar acest lucru ne deranjează foarte mult, pentru că avem solicitări de colaborare bilaterală de la alte bănci de gene din Europa şi nu le putem onora. Recent colegii din Slovacia ne-au trimis un mesaj prin care ne rugau să intrăm într-o colaborare pe acest tip de proiecte. Nu sunt bani foarte mulţi, dar pentru noi erau bineveniţi, deoarece puteam promova activităţi de colectare, în baza proiectului de mobilitate, cercetătorii de la noi urmând a merge în Slovacia şi invers. Întrucât nu se alocă fonduri de la buget, măcar se putea profita de colaborările cu partenerii externi”, declară directorul coodonator Silvia Străjeru, adăugând că, prin decizie guvernamentală Banca de Gene este lăsată fără una dintre principalele activităţi, „pentru că a conserva înseamnă, mai întâi, a colecta”. Reamintim că, prin HG nr.371/1990, Banca de Resurse Genetice Vegetale Suceava a devenit instituţie publică de sine stătătoare, cu personalitate juridică, având caracter naţional. Începând cu 9 decembrie 2009, urmare a HG nr.1433 Banca de Gene a fost comasată cu Laboratorul Central pentru Colectarea Seminţelor şi Materialul Săditor.
Membru din 1992 al Institutului Internaţional de Resurse Genetice Vegetale(IPIGRI), transformat recent în Biodiversity International, instituţia de la Suceava are în aria de responsabilitate conservarea germoplasmei vegetale din România, prin colaborarea externă contribuindu-se şi la asigurarea resurselor genetice vegetale mondiale.