12 august 2010

Cele 6 abatoare din Suceava nu mai au ce sacrifica
• Gheorghe Flutur cere Guvernului să încurajeze creşterea animalelor, în ciuda subvenţie europene de 200 de euro pe hectar suprafeţe întinse de fâneţe rămânând necosite
Guvernul ar trebui să încurajeze fermierii, astfel încât aceştia să se apuce de creşterea animalelor, este de părere preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, fost ministru a Agriculturii. Dl Flutur spune că în judeţul Suceava există 250.000 de hectare de păşuni şi fâneţe, iar în ciuda faptului că se acordă subvenţii europene de până la 200 de euro pe hectar, mare parte dintre acestea rămân necosite sau nepăscute. Cauza constă în scăderea efectivelor din zootohenie, cele 6 abatoare moderne ridicate cu finanţare comunitară neavând ce sacrifica.
„Rămân întinse suprafeţe necosite, pentru că nu există ferme cu animale care să consume acest potenţial enorm. Guvernul trebuie să încurajeze fermierii să se apuce de creşterea animalelor, a bovinelor şi ovinelor de carne, în special. Păşuni avem, abatoare aven, dar nu există suficienţi crescători de animale”, relevă şeful administraţiei judeţene adăugând că nu este în regulă ca România să importe 80% din carnea pentru procesare. Preşedintele Consiliului Judeţean spune că ţările arabe sunt interesate să ia din Suceava carne de oaie, iar pe lângă faptul că potenţialul judeţean nu este acoperitor, mai trebuie pus la punct şi Aeroportul „Ştefan cel Mare. „Ţări arabe, precum Siria, ne cer să exportăm foarte multă carne de oaie. Nu avem însă un aeroport modern pe care să aterizeze avioanele cargo, să le încărcăm cu marfă o dată ori de două ori pe lună”, a conchis Gheorghe Flutur.