02 septembrie 2016

Suceava se pregăteşte să de lovitura la accesarea de finanţări europene  
·        "Trebuie să vedem care este viziunea pe ghiduri, să vedem cu ce suntem compatibili", a precizat Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean, referindu-se la POR şi POIM.
·        În Strategia de dezvoltare economică şi socială 2011-2020, judeţul Suceava figura cu un portofoliu de 1.482 de proiecte, unele fiind deja derulate, altele propuse ori vizate, iar altele aflate în doar în stadiul de idee.
Consiliul Judeţean Suceava aşteaptă publicarea ghidurilor Programului Operaţional Regional (POR) şi Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM), astfel încât să poată promova programe de mare anvergură. Gheorghe Flutur, şeful executivului judeţean a  declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că se ţine legătura inclusiv cu conducerile primăriilor, astfel încât "Suceava să fie un judeţ harnic la proiecte". Flutur a spus că, deocamdată, discuţiile sunt avansate în ceea ce priveşte proiectul de înfiinţare clusterului de industrie alimentară Suceava-Botoşani, care să cuprindă, pe lângă producători, procesatori, autorităţile administraţie publice, Facultatea de Industria Alimentară a Universităţii "Ştefan cel Mare", şi cele două camere de comerţ şi industrie le celorlalte două judeţe. "Suntem în discuţii avansate pentru două clustere, unul pe care să îl discutăm cu Botoşani, şi îi aşteptăm şi pe dumnealor. Nu vreau să o dau ca ştire, pentru că trebuie să avem şi de partea cealaltă ceva. Ceea ce s-a realizat până acum este exportul de carne de oaie, însă proiectul este mai complex decât atât. Dincolo de asta, un portofoliu foarte mare de proiecte pregăteşte judeţul Suceava. Dar, trebuie să vedem care este viziunea pe ghiduri, să vedem cu ce suntem compatibili. Şi, mai mult de atât, ne-am uitat şi la ce au primăriile, comunele, pentru a-i încuraja pe unii care sunt mai modeşti", a precizat Gheorghe Flutur.

În Strategia de dezvoltare economică şi socială 2011-2020, judeţul Suceava figura - conform datelor de la întocmirea acesteia - cu  un portofoliu de 1.482 de proiecte în curs de derulare, propuse/vizate şi, de asemenea, aflate în stadiul de idee. Pe direcţii de dezvoltare este vorba despre 641 de proiecte de infrastructură, amenajarea teritoriului, protecţia mediului şi silvicultură; 54 de proiecte privind mediul de afaceri; 208 proiecte de educaţie tineret şi sport; 49 de proiecte de ocupare, protecţie socială şi sănătate; 301 de proiecte de dezvoltare rurală; 66 de proiecte de turism; 40 de proiecte privind reforma administraţiei publice; 11 proiecte referitoare la societatea informaţională; 95 de proiecte de cultură şi culte, cât şi 17 proiecte cu privire la relaţiile internaţionale. Portofoliul de proiecte a fost centralizat conform unei anchete-chestionar întreprinsă în perioada ianuarie-februarie 2011, în rândurile autorităţilor administraţiei publice locale, cât şi în baza analizei direcţiilor şi măsurilor de dezvoltare locale cuprinse în cadrul strategiilor locale de dezvoltare ale comunităţilor locale din judeţul Suceava.