19 decembrie 2014

Peste 4.100 de examene trichineloscopice, la porcii supuşi sacrificării tradiţionale în gospodăriile populaţiei
·        În 5 târguri de animale, din cauza comercializării acestora fără documente, inspectorii sanitar-veterinari dat amenzi în valoare de 2.400 de lei.
În perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava a intensificat acţiunile de supraveghere şi control, monitorizând starea de sănătate a animalelor supuse sacrificării,  cât modul în care este produsă, depozitată, transportată şi valorificată carnea de porc destinată consumului uman. Directorul executiv al DSVSA, dr. Laurenţiu Leon Postolache, în intervalul care a trecut, lucrătorii din subordine au descins în 5 târguri de animale, unde, din cauza comercializării acestora fără documente sanitar-veterinare, au fost aplicate 6 sancţiuni contravenţionale în valoare de 2.400 de lei. Dr. Postolache spune că verificările au fost intensificate şi în ceea ce priveşte supravegherea ante şi post-mortem a animalelor în unităţile de abatorizare, tocmai pentru depistarea eventualelor boli ale animalelor care pot afecta şi sănătatea populaţiei. Pe linie de siguranţă alimentară au fost controlate 6 unităţi de abatorizare, 13 unităţi de procesare produse din carne, 4 măcelării, 13 carmangerii, 19 pensiuni, 8 laboratoare de cofetărie-patiserie, 39 de restaurante, 6 de depozite alimentare şi 64 de supermarketuri şi magazine alimentare.
 Conform directorului executiv Laurenţiu Leon Postolache, verificările s-au lăsat cu  16 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 13.600 lei, la acestea adăugându-se şi 14 avertismente scrise. Principalele neconformităţi constatate sunt legate de nerespectarea regulilor de igienă în spatiile de depozitare şi comercializare a produselor alimentare; lipsa substanţelor dezinfectante utilizate pentru igienizarea mâinilor, suprafeţelor de lucru şi ustensilelor; mijloace de transport produse alimentare fără autorizaţie sanitară veterinară, dar şi   nereguli referitoare la depozitarea necorespunzătoare a alimentelor. Nu în cele din urmă, în scopul garantării salubrităţii cărnii de porc, efectuate au fost aproximativ 4.100 de examene trichineloscopice pe probe provenite de la animale supuse sacrificării tradiţionale în gospodăriile populaţiei, nefiind depistate cazuri de trichineloză.