Peste 4.100 de examene
trichineloscopice, la porcii supuşi sacrificării tradiţionale în gospodăriile
populaţiei
·
În 5 târguri de animale, din cauza comercializării
acestora fără documente, inspectorii sanitar-veterinari dat amenzi în valoare
de 2.400 de lei.
În perioada premergătoare
Sărbătorilor de iarnă, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Suceava a intensificat acţiunile de supraveghere şi control,
monitorizând starea de sănătate a animalelor supuse sacrificării, cât modul în care este produsă, depozitată, transportată
şi valorificată carnea de porc destinată consumului uman. Directorul executiv
al DSVSA, dr. Laurenţiu Leon Postolache, în intervalul care a trecut,
lucrătorii din subordine au descins în 5 târguri de animale, unde, din cauza
comercializării acestora fără documente sanitar-veterinare, au fost aplicate 6
sancţiuni contravenţionale în valoare de 2.400 de lei. Dr. Postolache spune că
verificările au fost intensificate şi în ceea ce priveşte supravegherea ante şi
post-mortem a animalelor în unităţile de abatorizare, tocmai pentru depistarea
eventualelor boli ale animalelor care pot afecta şi sănătatea populaţiei. Pe
linie de siguranţă alimentară au fost controlate 6 unităţi de abatorizare, 13
unităţi de procesare produse din carne, 4 măcelării, 13 carmangerii, 19
pensiuni, 8 laboratoare de cofetărie-patiserie, 39 de restaurante, 6 de
depozite alimentare şi 64 de supermarketuri şi magazine alimentare.
Conform directorului executiv Laurenţiu
Leon Postolache, verificările s-au lăsat cu
16 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 13.600 lei, la acestea
adăugându-se şi 14 avertismente scrise. Principalele neconformităţi constatate
sunt legate de nerespectarea regulilor de igienă în spatiile de depozitare şi
comercializare a produselor alimentare; lipsa substanţelor dezinfectante
utilizate pentru igienizarea mâinilor, suprafeţelor de lucru şi ustensilelor; mijloace
de transport produse alimentare fără autorizaţie sanitară veterinară, dar şi nereguli referitoare la depozitarea
necorespunzătoare a alimentelor. Nu în cele din urmă, în scopul garantării salubrităţii cărnii de porc,
efectuate au fost aproximativ 4.100 de examene trichineloscopice pe probe
provenite de la animale supuse sacrificării tradiţionale în gospodăriile
populaţiei, nefiind depistate cazuri de trichineloză.