11 decembrie 2014

Guvernul suportă 2,6 milioane de lei din creditul luat de Primărie pentru plata arieratelor Termica   
·        În decembrie 2012, Ministerul Finanţelor Publice a aprobat contractarea unui credit de 11,96 de milioane de lei, la sfârşitul acelui an datoriile municipalităţii sucevene către  operatorul din Lunca Suceava fiind de 16,5 milioane de lei.
În baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 74/2014, privind  Primăria municipiului Suceava se alege cu 18 milioane de lei, a declarat primarul Ion Lungu. Edilul-şef face cunoscut că suma de 2,6 milioane de lei vechi alocată în acest mod are menirea de a prelua şi suporta obligaţii aferente creditului pe care municipiul reşedinţă l-a contractat, în urmă cu circa 2 ani, potrivit prevederilor legale în vigoare, pentru achitarea unor arierate ale societăţii comerciale Termica. Şeful administraţiei locale sucevene salută iniţiativa Guvernului, care, astfel, ştiute fiind problemele din termoficarea suceveană, dă posibilitatea unei susţineri financiare mai consistente a transportatorului, distribuitorului şi furnizorului de agent termic.              "Primăriei i-a fost repartizată o sumă de 26 de miliarde de lei vechi pentru rambursarea unor rate, la creditul luat de administraţia locală pentru stingerea arieratelor Termica, din privatizare, aşa cum erau acestea intitulate. Astfel, practic, rata pe care Primăria o avea de plătit la acest credit în anul 2015 va fi rambursată anticipat de Guvern. Este un lucru bun, ştiut fiind faptul că în continuare avem nevoie de bani la Termica,  această  repartizare dându-se posibilitatea de avea un buget mai bun pentru societatea de transport agent termic, începând cu luna ianuarie", a precizat primarul Ion Lungu.     
Reamintim că, în decembrie 2012, Ministerul Finanţelor Publice a aprobat, Primăriei municipiului Suceava, contractarea unui credit în valoare de 11,96 de milioane de lei. La acea dată, Ion Lungu preciza că banii urmau a lua calea achitării datoriilor Primăriei către Termica, precum şi stingerii arieratelor pe care această societate comercială le înregistrează către furnizori şi bugetul consolidat al statului. Acest lucru a fost posibil ca urmare a modificării Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.3/2013, prin Legea nr. 140/2013, pe fondul problemelor deosebit de grave de la Termica şi necesităţii diminuării volumului arieratelor cu cel puţin 85%, până la 31 martie 2013, creditul a fost angajat pentru o perioadă de 5 ani. În conformitate cu OUG nr.3/2013 unităţile administrativ-teritoriale au avut posibilitatea de a contracta împrumuturi de la Ministerul Finanţelor Publice, banii putând fi folosiţi pentru achitarea arieratelor înregistrate faţă de furnizorii de bunuri, servicii şi executanţii de lucrări. La sfârşitul anului 2012, datoriile municipalităţii sucevene către Termica erau de 16,5 milioane de lei, reprezentând subvenţia restanţă la diferenţa dintre costul real al gigacaloriei şi cel achitat efectiv de consumatorii casnici.     

În baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 74/2014, municipiul Suceava are parte şi de 1,7 milioane de lei pentru plata salariilor, sporurilor şi altor drepturi salariale din învăţământ; 12,1 milioane de lei pentru achitarea drepturilor băneşti obţinute în instanţă de cadrele didactice din învăţământul preuniversitar de stat,  precum şi 500.000 de lei pentru plata asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap.